FANtv-nl-logo-mobile

Autostoeltje verplicht

Vanaf 1 maart 2006 moeten kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd.


Het belangrijkste is dat je altijd een autostoeltje gebruikt, dus ook voor kleine ritjes. Het gaat namelijk wel om de veiligheid van je kind.


Er zijn veel verschillende soorten kinderstoeltjes te koop. Koop daarom een zitje dat is goedgekeurd volgens ECE 44/03 of 44/04. Deze zijn te herkennen aan het (vaak oranje) ECE-keurmerk op de achterkant van het autostoeltje.

Welke stoeltje je moet aanschaffen is afhankelijk van het gewicht van het kind. Koop altijd een autostoeltje dat past bij het gewicht van je kind. Het gewicht staat aangegeven op het keurmerk.


Ondanks dat kinderstoeltjes iets is dat je tijdelijk nodig hebt, is het natuurlijk niet iets waar je op moet besparen. Geld willen besparen ten koste van de de veiligheid van je kind is niet verstandig. Koop dan ook geen tweedehands autostoeltje. Je weet nooit zeker of deze bij een botsing betrokken is geweest. Ook de levensduur van een stoeltje is beperkt, namelijk een jaar of zes. De kunststof onderdelen kunnen namelijk verouderen.


Vervang een autostoeltje als het betrokken is geweest bij een ongeval. Doe dit ook als je aan de buitenkant geen beschadiging ziet. De structuur van het kunststof kan namelijk wel degelijk aangetast zijn door bijvoorbeeld haarscheurtjes. Het autostoeltje is dan niet langer meer veilig.


Laat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Het sluit namelijk veel bewegingen uit en dat is slecht voor de motorische ontwikkeling van een baby. Een keer een lange autorit, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, heeft echt niet meteen gevolgen voor de motorische ontwikkeling van de baby. Let er tijdens zo'n rit wel goed op dat je voldoende lange pauzes neemt.


Is je auto voorzien van een passagiersairbag, zet je kind dan niet in een autostoeltje op de voorstoel. Bij een botsing kan het kind levensgevaarlijk gewond raken. Vervoer uw kind ook niet als u de airbag heeft uitgeschakeld. Er zijn gevallen bekend waarbij een uitgeschakelde airbag onbedoeld toch in werking trad. Ook een zijairbag geeft risico's voor jonge kinderen.


Isofix
Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor bevestiging van kinderzitjes in auto's. In veel nieuwe auto's bevindt zich tegenwoordig dit Isofix systeem. Dit zijn 2 haken (bevestigingspunten) die zich bevinden tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. Deze haken zijn verbonden met de carrosserie van de auto, waardoor bij montage van het kinderzitje de autogordels overbodig zijn.


De isofix bevestigingspunten kunnen als scharnier werken, zodat bij een frontale botsing het zitje een uitgesproken kantelbeweging in de rijrichting kan maken. Moderne isofix zitjes zijn daarom voorzien van een anti kantel voorziening.
 
Dit geldt trouwens ook voor de vergrendeling van de Isofix bevestigingspunten van alle Isofix zitjes. Na montage controleren of deze goed vergrendeld zijn. Ook hier wordt de totale botsenergie door de Isofix verbindingen overgedragen.

Vergelijkbare artikelen