FANtv-nl-logo-mobile

Goed voorbereid op wintersport

Binnenkort pakken veel mensen weer de auto naar de wintersportgebieden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. De omstandigheden op de weg kunnen daar echter flink verschillen van hier.

sneeuw-weg

De wintermaanden zijn aangebroken en de feestdagen staan voor de deur. Aangezien Nederland niet bekend staat om zijn witte kerst, pakken veel mensen hun skies of snowboard uit de kast en vertrekken richting buitenland voor de wintersportvakantie. Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt de auto als vervoersmiddel om naar hun bestemming te gaan. Winterse omstandigheden op de weg bemoeilijken de reis nog wel eens: glad wegdek, besneeuwde bergen en sneeuwstormen. Een goede voorbereiding is daarom noodzakelijk. Wat zijn de voordelen van winterbanden? Wanneer moet je sneeuwkettingen gebruiken? Waar moet ik op letten als ik een skibox op de auto heb?

Winterbanden
Winterbanden zijn niet verplicht, maar bij temperaturen onder de zeven graden is het aan te raden om ze onder de auto te plaatsen. Deze banden hebben een stevige grip op natte, besneeuwde en beijzelde wegen. Een winterband kun je herkennen aan het opschrift M+S (modder en sneeuw) op de zijkant van de band.

De moderne winterband is gemaakt van een speciaal ontwikkeld rubbermengsel op basis van silicium, waardoor de band soepel blijft bij lagere temperaturen en zijn grip behoudt. Verder is het profiel van de winterband doorgaans fijner dan dat van een zomerband. Het aantal lamellen (dunne gleuven in het profiel) is ook hoger, waardoor de band meer grip heeft dan een gewone band.

Voordelen

 • Winterbanden zorgen voor meer veiligheid. Een slippartij kan meer kosten dan een complete set winterbanden met velgen.
 • Zolang de winterbanden onder de auto zitten, slijten de zomerbanden niet.
 • Winterbanden zorgen voor meer veiligheid. Een slippartij kan meer kosten dan een complete set winterbanden met velgen.
 • Zolang de winterbanden onder de auto zitten, slijten de zomerbanden niet.

 

Sneeuwkettingen
Het is aan te raden om sneeuwkettingen mee te nemen als je op wintersport gaat, ook al heb je winterbanden op de auto zitten. In de meeste wintersportlanden zijn sneeuwkettingen namelijk verplicht en de boetes zijn hoger.

Deze plicht heeft ook gevolgen bij een aanrijding. Wanneer je op een besneeuwde weg betrokken raakt bij een ongeluk, ben je bij voorbaat schuldig wanneer er geen sneeuwkettingen om de banden zit.

Let bij de aanschaf van sneeuwkettingen goed op of de maat van de kettingen overeenkomt met de maat van de banden. Als de ketting te groot is, kan deze van de band glijden. Je loopt dan niet alleen het risico de kettingen te verliezen, maar ook dat deze zich om de achteras vastdraait en daardoor een remleiding beschadigt.

Het is belangrijk dat je het omleggen van sneeuwkettingen niet uitstelt. Er wordt tijdig aangegeven wanneer sneeuwkettingen noodzakelijk zijn. Dit wordt aangegeven met verkeersborden. In de meeste landen wordt een rond, blauw bord gebruikt waar een autoband met ketting op afgebeeld staat. In Frankrijk is dit weer een rechthoekig, blauw bord. Zodra ditzelfde bord verschijnt met een rode streep er doorheen, mag je de kettingen weer demonteren.

Voordelen

 • Sneeuwkettingen verhogen de grip en dus de veiligheid.
 • Sommige gebieden zijn ook met winterbanden niet begaanbaar. Met sneeuwkettingen heb je dat probleem niet.

 

Skiboxen
Bij een wintersportvakantie met de auto mag de skibox uiteraard niet ontbreken. Er zijn skiboxen van ongeveer 50 tot 60 centimeter breed, geschikt voor vier ski-uitrustingen, en skiboxen van 90 tot 110 centimeter breed, geschikt voor zes uitrustingen.

Een gemiddelde ski-uitrusting (ski's, bindingen, stokken en skischoenen) weegt rond de tien kilo. Bij een skibox, die geschikt is voor zes uitrustingen, geldt dat het totale gewicht inclusief drager en skibox al snel op 90 kilo uitkomt. Echter, het totale gewicht mag niet boven de maximale dakbelasting van de auto uitkomen. Bij auto's in de middenklasse ligt deze tussen de 60 en 75 kilo. Je kunt de maximale dakbelasting in het instructieboekje van de auto vinden of raadplegen bij de dealer.

Het is aan te raden niet sneller dan 130 kilometer per uur te rijden. Gewicht op het dak beïnvloedt het zwaartepunt van de auto en kan nadelige gevolgen hebben op de bestuurbaarheid van de auto.

Voordelen

 • Behalve ski's en snowboards kun je er ook andere bagage in kwijt.
 • Ski's en snowboards zijn beschermd tegen slecht weer en diefstal.
 • Ook in de zomervakantie kun je de skibox gebruiken om extra bagage te vervoeren.

Naast skibox, winterbanden en sneeuwkettingen zijn er nog een aantal dingen, die belangrijk zijn om aan te denken als je op wintersport gaat.  

Overige tips

 • Neem kopieën van je rijbewijs en autoverzekering mee.
 • Controleer of je voldoende verzekerd bent in het land waar je naartoe gaat.
 • Kijk of de volgende servicebeurt niet in je vakantie valt.
 • Voor het geval je onderweg pech krijgt, neem een zaklamp mee, één deken per persoon, antivries voor de sneeuwkettingen en een spuitbus om de ramen te ontdooien.
 • Controleer de bandendruk, nadat je alle bagage hebt ingeladen. Deze moet je namelijk aanpassen als je de wagen zwaarder belast. Kijk dit na in de handleiding van je auto.
 • Neem je reservesleutels mee.
 • Zorg dat je auto een goede winterbeurt heeft gehad bij de garage.

Overal aan gedacht? Dan kun je met een gerust hart op wintersport!

 

 

 

Vergelijkbare artikelen