FANtv-nl-logo-mobile

Range Rover Sport

De Range Rover Sport, een compleet nieuwe, sportieve SUV van Land Rover. Deze presteert goed en is prima handelbaar. De Range Rover Sport is ontworpen om dynamische capaciteiten te combineren met comfort en raffinement.


Het topmodel van de Range Rover Sport wordt aangedreven door een speciaal ontwikkelde variant van Jaguar's befaamde 4,2-liter 'supercharged' V8-motor. Deze levert een maximum vermogen van 385 pk, goed voor een elektronisch begrensde topsnelheid van 225 km/h. Alle vier de wielen worden aangedreven via een zestraps 'intelligente' automatische transmissie van het merk ZF.

Deze biedt onder meer een sport-programma en Land Rover's toonaangevende CommandShift™-systeem voor handmatig schakelen. De tussenbak met hoge en lage gearing wordt elektronisch geschakeld. De Range Rover Sport is één van de meest aërodynamische SUV's ter wereld en combineert een zeer stromingsgunstige vormgeving met een krachtige uitstraling, robuuste wielkasten, een aflopende daklijn en een achterspoiler op de achterklep. Herkenbare Range Rover styling-elementen zijn onder meer het 'zwevende' dak (gecreëerd door middel van de zwarte dakstijlen) en de in de voorspatborden doorlopende motorkap. Maar omwille van een betere aërodynamica zijn de bordessen op de voorste hoeken van de motorkap geëlimineerd en heeft de voorruit een schuinere, 'snellere' hoek gekregen.


De Range Rover Sport heeft een vijfdeurs-carrosserie, met een aluminium achterklep uit één stuk, waarbij de achterruit apart kan worden geopend voor gemakkelijke toegang tot de bagageruimte. Vanbinnen is het een ruime, maar toch sportieve vijfzitter die zich onderscheidt door het gebruik van 'premium' materialen, inclusief leder, hout en metallic-afwerkingen. 

De cockpit is ontworpen rond de bestuurder, met een hoge en vloeiend gelijnde middenconsole, zodat de bestuurder nagenoeg horizontaal naar de bedieningsorganen kan reiken, in plaats van naar beneden. De stoelen zijn sportief en extra ondersteunend.

Hoewel bij de ontwikkeling van de Range Rover Sport een grotere nadruk lag op on-road-prestaties dan bij andere Land Rover modellen, is hij ook exceptioneel competent op elk terrein. Zijn off-road-capaciteiten worden nog versterkt door Land Rover's bijzonder effectieve Terrain Response™-systeem, dat standaard is op alle uitvoeringen. Hierbij kan de bestuurder via een draaiknop op de middenconsole kiezen uit vijf terreinstanden. Terrain Response™ kiest vervolgens automatisch de meest geschikte instellingen voor de vele geavanceerde elektronische controle- en tractie-systemen van de auto – inclusief rijhoogte, motorrespons, afdalingsremregeling (HDC), elektronische vierwiel tractieregeling en transmissie-standen.


Land Rover's nieuwe en unieke Integrated Body-frame™-structuur, die werd geïntroduceerd op de Discovery 3, is nu aangepast voor de Range Rover Sport om het sportieve karakter van de auto te versterken. Dit omvat een 14 cm kortere wielbasis (275 cm) voor een betere wendbaarheid. In hoogte verstelbare luchtvering is standaard op alle modellen. De wielophanging met 'double wishbones' is ontworpen voor een sportief rijgedrag en optimale handelbaarheid, vooral bij het nemen van bochten.

Geavanceerde elektronische veiligheidssystemen zijn onder meer de elektronische vierwiel tractieregeling (ETC), de noodstopbekrachtiging (EBA) en de dynamische stabiliteitscontrole (DSC). Op de uitvoering met 'supercharged' V8-motor zorgen Brembo vierzuiger remklauwen aan de voorwielen voor uitstekende remprestaties.

Naast de 'supercharged' V8-motor voor het topmodel van de Range Rover Sport zijn nog twee andere (eveneens uit Jaguar motoren ontwikkelde) krachtbronnen beschikbaar: een atmosferische 4,4-liter V8 benzinemotor met een vermogen van 295 pk (220 kW) en de geheel nieuwe 2,7-liter V6 turbodiesel.

Een zestraps automatische transmissie met sport-programma is standaard, evenals een tussenbak met hoge en lage gearing. De transmissie past zichzelf automatisch en 'intelligent' aan de rijstijl van de bestuurder aan. Het resultaat is nog meer rijplezier. Praktische technologieën die beschikbaar zijn op de Range Rover Sport zijn onder andere adaptieve cruise control (de eerste keer dat dit bij Land Rover wordt toegepast), adaptieve verlichting met Bi-Xenon-koplampen en de nieuwste generatie on- en off-road satellietnavigatie. Verder zijn er hoogwaardige Harman/Kardon audiosystemen en een DVD-systeem voor de achterpassagiers beschikbaar. Deze laatste heeft twee hoge resolutie beeldschermen achterin de hoofdsteunen van de voorstoelen.De Range Rover Sport beleeft zijn wereldpremière in januari 2005 op de North American International Automobile Show in Detroit. De verkoop in Europa gaat voorjaar 2005 van start.

Vergelijkbare artikelen