FANtv-nl-logo-mobile

SEAT Leon Prototipo

SEAT heeft op de autotentoonstelling van Genève de nieuwe Leon Prototipo onthuld. Deze auto is een voorproefje van de volgende generatie Leon die voortborduurt op het sportieve karakter van het huidige model. De Leon Prototipo draagt veel elementen van de goed ontvangen concept car Salsa uit 2000 met zich mee.


De Salsa was in alle opzichten een realistisch studiemodel waarin de toon werd gezet voor de toekomstige modellen van SEAT. De komst van de Altea en de Toledo bewijst dat die lijn ook daadwerkelijk is ingezet; beide modellen hebben sterke overeenkomsten met de Salsa. Vooral het krachtige front en de elegante Dynamic Line over de flanken, springen daarbij in het oog, wat typisch SEAT is. Uiteraard wordt deze nieuwe lijn ook voortgezet in de Leon Prototipo wat resulteert in een auto met de uitermate sportieve inslag die ook de Salsa kenmerkte.

De sportiefste nieuwe SEAT


De nieuwe Leon is het derde model van de compleet nieuwe SEAT-generatie die is ingezet door de Altea en de Toledo. Door zijn onderscheidende en moderne coupélijn heeft de Leon Prototipo een sportief karakter, maar van binnen biedt hij ruimte en comfort die vergelijkbaar zijn met die van een sedan in dezelfde categorie. Zijn lengte van 4,34 meter maakt hem zeer geschikt voor gebruik in een stedelijke omgeving, terwijl zijn ruime wielbasis en spoorbreedte hem een even perfect als veilig weggedrag bezorgen. Daardoor is de auto ook op bochtige buitenwegen zeer in zijn element.Hoewel de Leon Prototipo een vierdeurs koetswerk heeft, ziet hij er uit als een rasechte coupé. Dat komt door de vorm van de achterste ramen en door het ontbreken van op de koets gemonteerde deurgrepen. Het praktische aspect van de auto wordt onderstreept door de brede achterklep. Het ontwerpteam van SEAT heeft bijzondere aandacht aan het interieur van de Leon Prototipo besteed. Daarbij werd uitsluitend gebruik gemaakt van materialen van de hoogste kwaliteit, maar ook van de modernste technieken.


Het interieur is uitgevoerd in 2+2-configuratie, maar dan wel op een manier waarbij ondanks de lage daklijn toch voldoende ruimte beschikbaar is. Uiteraard is het interieur zeer sportief uitgevoerd en sluit daardoor naadloos aan bij de fraaie lijnvoering van het koetswerk.


Prototipo-power
De Leon Prototipo beschikt over een 2.0 liter FSI (directe injectie) turbomotor die zijn maximale vermogen van 200 pk (147 kW) afgeeft tussen 5.100 en 6.000 tpm. Deze motor is gekoppeld aan de automatische DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling, die het vermogen aan de voorwielen doorgeeft. De prestaties zijn van hoog niveau: de topsnelheid bedraagt 236 km/h en voor de acceleratie van 0-100 km/h is maar 6,9 seconden nodig.Exclusieve kenmerken
Naast de sportieve lichtmetalen velgen (19 inch met 265/30-banden) beschikt de Leon Prototipo over een keur aan bijzondere details. Zo is de auto uitgerust met adaptieve bi-xenon koplampen, vier videocamera's en een dvd-speler. De vier camera's stellen de bestuurder in staat de auto en zijn omgeving beter te overzien en dat komt de veiligheid ten goede. Eén camera is aan de bovenkant van de motorkap gemonteerd, een ander op de buitenspiegel aan bestuurderszijde en de derde exterieurcamera bevindt zich op het derde remlicht.

Daarnaast is er nog een interieurcamera, die in de lichtmodule van de dakbekleding is geïntegreerd. De beelden die deze camera's 'zien,' worden zichtbaar gemaakt op twee afzonderlijke displays. Bovendien kunnen de inzittenden dankzij een dvd-speler onderweg een film bekijken – vooral op langere reizen iets waar kinderen én ouders blij mee zullen zijn.

In de Leon Prototipo komen concept, design en technologie samen om de auto van de toekomst zichtbaar te maken, maar vooral ook een auto die één van de belangrijkste merkwaarden van SEAT uitdraagt: een sportief karakter.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl