FANtv-nl-logo-mobile

Jaguar Super V8 Portfolio

Jaguar introduceert de 400 DIN-pk / 291 EEC-kW sterke Super V8 Portfolio op de New York International Auto Show 2005. Aan de basis van deze sportieve en eigenzinnige Saloon staat de vorig jaar gepresenteerde concept car Concept Eight, die gebaseerd is op de XJ Long Wheelbase. Gelukkig hoefden we niet lang te wachten op dit vlaggeschip.


De Jaguar Concept Eight was als intrigerend studiemodel een fraai voorbeeld van de wijze waarop de klassieke elegantie van de XJ LWB kan harmoniëren met tijdloze dynamiek. Datzelfde geldt voor het definitieve productiemodel, de Super V8 Portfolio, dat wordt gekenmerkt door een geheel eigen vormgeving waarin uitgesproken gespierde lijnen domineren. Daarbij zijn in het interieur diverse unieke voorzieningen aangebracht en staat de standaarduitrusting op een zeldzaam hoog niveau.
De Super V8 Portfolio onderstreept de veelgeprezen kwaliteit van de XJ, die voor een belangrijk deel op het conto komt van diens geavanceerde aluminium constructie. Dit nieuwe model voegt een nieuwe dimensie toe aan het dynamische, toegankelijke rijgedrag en de uitzonderlijke binnenruimte van de XJ Long Wheelbase. Opnieuw een voorbeeld van de manier waarop Jaguar intelligente technologieën toepast die geen doel op zich zijn, maar volledig ten goede komen aan bestuurder en passagiers. Ook laat de Super V8 Portfolio zien dat de XJ meer sterke punten heeft dan ruimte, elegantie en luxe, en dat Jaguar tijdloos Brits design en de historie van de XJ weet te combineren met het sportieve karakter dat hoort bij de 21e eeuw.

Bovendien is de Super V8 Portfolio een duidelijk bewijs van Jaguars vermogen om snel te kunnen reageren op feedback van klanten en de media, door een concept car binnen een jaar na de introductie te ontwikkelen tot een volwaardig productiemodel.

Concept Eight als uitgangspunt
De Super V8 Portfolio wordt als speciale uitvoering in een beperkte oplage gebouwd voor markten wereldwijd, van de Verenigde Staten tot Europa en andere gebieden. Ieder exemplaar wordt samengesteld volgens eigen specificaties.Dit bijzondere model onderscheidt zich van de normale XJ LWB door visuele details als de gewelfde luchtopeningen in de voorspatborden, de honingraatgrille die Jaguars meest krachtige modellen siert, 20 inch lichtmetalen velgen en de unieke carrosseriekleur - het uitzonderlijk fraaie Black Cherry, waarin ook de Concept Eight was uitgevoerd.


Het interieur van de Super V8 Portfolio is al even afwijkend, met ook hier een link naar de Concept Eight. De individueel elektrisch verstelbare achterstoelen worden van elkaar gescheiden door een grote middenconsole en het eigentijdse interieur is afgewerkt met leder en hout. De reeks moderne technologieën loopt uiteen van een Bluetooth -telefoonsysteemvoorziening en een DVD-multimediasysteem met twee videoschermen achterin in de hoofdsteunen van de voorstoelen tot Four Zone Automatic Climate Control en surround sound voor audio en televisie.Onder de motorkap van de Super V8 Portfolio heeft Jaguar het even indrukwekkende als verfijnde vermogen van Jaguars Supercharged 4.2 liter V8-motor gecombineerd met de geavanceerde ZF zestraps automatische transmissie. Net als de XJ Long Wheelbase heeft ook dit model de langste wielbasis en totale lengte in zijn segment, maar tegelijkertijd het laagste gewicht van alle concurrenten. Ook de afmetingen voor voetruimte voorin, hoofdruimte en beenruimte achterin behoren tot de grootste in dit segment.


Het lage gewicht van de XJ Long Wheelbase draagt bij aan gunstige waarden voor brandstofverbruik en emissie, met prestaties die nauwelijks verschillen van de standaard XJ Saloon. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h en de acceleratie verloopt van 0 tot 100 km/h in slechts 5,3 seconden. Dat bewijst dat het sportieve karakter van de Super V8 Portfolio niet alleen in het uiterlijk schuilt. De Super V8 Portfolio is dus een voortzetting van het traditionele imago van de XJ Long Wheelbase - met een identiteit die past bij de 21e eeuw en die tegelijkertijd leidt tot een volledig andere XJ.

Vergelijkbare artikelen