FANtv-nl-logo-mobile

Chevrolet Matiz

 Hij is mini, maar zeker niet minder veilig dan de grotere auto's op de wegen. Deze nieuwe, tweede genratie Matiz is klein maar fijn.


De nieuwe versie van één van de meest populaire kleine auto's op ons wegennet is klaar voor de start. Vanaf medio april zal de nieuwe Matiz voor het eerst te zien zijn in de showrooms van de Chevrolet dealers. Net zoals bij de eerste generatie – waarvan er tot nu toe zo'n 630.000 werden verkocht in Europa – valt de tweede generatie van de compacte mini direct op door zijn moderne ontwerp, zijn handige gebruik van de binnen-ruimte, zijn aantrekkelijke prijs en de solide techniek.

De mini Chevrolet is slechts 3,50 meter lang en dus bij uitstek geschikt voor stadsverkeer en korte afstanden. Hij wordt leverbaar in drie uitvoeringsvarianten met een keuze uit twee benzinemotoren (0,8 en 1,0 liter) die voldoen aan de Euro 4 norm. Het brandstofverbruik ligt maar liefst 0,9 liter per 100 kilometer lager dan dat van zijn voorganger.


Karakteristiek voor de meer volwassen uitstraling van het nieuwe model is de dynamische wigvorm en de korte overhang voor en achter. De oplopende schouder-lijnen en de uitlopende plooien in de motorkap die door zijn getrokken naar de zijramen vóór voegen extra spanning en dynamiek toe aan het ontwerp. De vormgeving heeft ook enkele emotionele elementen overgenomen die zijn voorganger het onmiskenbare 'glimlachende gezicht' hebben gegeven.


Naast de massieve bumpers en de grote lucht-inlaatopening wordt de voorzijde van de nieuwe 2005 Matiz ook gedomineerd door de opvallende koplampen. Het ontwerp van de voorzijde voldoet aan de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot de bescherming van voetgangers. De vormgeving van de koplampen wordt aan de achterzijde doorgezet door de ronde achterlichten.

Het meest opvallende in het interieur van de nieuwe Matiz is het volledig nieuw ontworpen dashboard, waarbij het bedieningsgedeelte heel handig in twee secties is gesplitst. Allereerst is het deel met de controle en waarschuwingslampjes direct in het zicht van de bestuurder geplaatst. Terwijl opvallend gepositioneerd in het centrale deel van het dashboard en goed zichtbaar voor alle inzittenden van de Matiz de instrumenten - een combinatie van analoge en digitale klokken – een plaats hebben gevonden. Afhankelijk van de binnenbekleding en de kleur van de auto is de achtergrond van het instrumentarium blauw, groen of oranje.


Dankzij een intelligent uitrustingspakket en een wielbasis van 2.345 mm, biedt de vijfzitter een naar verhouding grote binnenruimte en een gevoel van ruimte. De bagage-ruimte is 170 liter groot volgens de VDA norm. De rugleuning van de achterbank kan in een 60:40 verhouding worden neergeklapt, waardoor langere objecten zonder problemen kunnen worden vervoerd. Wanneer de gehele achterbank is ingeklapt, neemt de laadruimte toe tot een indrukwekkende 845 liter. Het interieur biedt ook een aantal opbergplankjes, opbergladen en flessen- en bekerhouders.Mini
Met de compacte afmetingen van het koetswerk (lengte x breedte x hoogte/inclusief de dakreling die standaard is: 3.495 x 1.495 x 1.500/1.518 mm) en de kleine draaicirkel van 9,20 meter is de Chevrolet mini niet alleen uiterst wendbaar, maar past hij ook op bijna iedere parkeerplek. Naast deze praktische buitenafmetingen heeft de Matiz standaard ook stuurbekrachtiging om het parkeren nog verder te vereenvoudigen.


De Matiz biedt ook een uitstekende beveiliging voor haar inzittenden in geval van een aanrijding. Met als basis de stabiele veiligheidskooi, waarin nauwkeurig gedefinieerde structuren de energie absorberen die vrijkomt bij een botsing aan de voor en achterzijde of bij een zijwaartse aanrijding. De kooi is voornamelijk gemaakt van hoogwaardig staal, dat niet alleen resulteert in een grotere stabiliteit, maar ook in een 10 kilo lager gewicht van het koetswerk. Veel andere innovaties, zoals pedalen van kunststof, helpen de Matiz nog meer gewicht af te schudden en dientengevolge ook het brandstofverbruik verder te verlagen.


Power
Beide krachtbronnen worden standaard geleverd met een handgeschakelde vijf-versnellingsbak. Halverwege dit jaar zal ook een viertraps automatische versnellingsbak leverbaar worden voor de driecilinder uitvoering. Uitgerust met de kleinste motor accelereert de voorwielaangedreven auto van 0 tot 100 km/u in 18,2 seconden en heeft de Matiz een topsnelheid van 145 km/u. De 1.0-liter viercilinder Matiz is natuurlijk sneller, beschikt over een topsnelheid van 156 km/u en sprint naar de 100 km/u in 14,1 seconden.


Alle Matiz-modellen hebben een uitgebreide reeks standaardvoorzieningen waaronder ABS, stuurbekrachtiging, een veiligheidspakket, elektrische bedienbare zijramen voor en centrale deurvergrendeling met afstandsbediening. Afhankelijk van de uitvoering behoren ook airconditioning, audiosystemen met CD- en MP3-speler en elektrisch bedienbare ramen achter tot de standaarduitrusting.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl