FANtv-nl-logo-mobile

Jeep Grand Cherokee

Jeep introduceert de compleet nieuwe Grand Cherokee – de derde generatie inmiddels. Het nieuwe model heeft een sportiever voorkomen en is ontworpen om onder alle omstandigheden zowel off- als on-road optimaal te presteren.


Dankzij nieuwe motoren en aandrijfsystemen en de beschikbaarheid van unieke opties, is de nieuwe Grand Cherokee van meet af aan de nieuwe maatstaf in zijn segment. Jeep creëerde dat segment in 1992 zelf met de introductie van de 'oer' Grand Cherokee. De nieuwe Grand Cherokee is leverbaar met drie motoren, waarvan er twee nieuw zijn voor Jeep. Een belangrijke motor voor de Europese markt is de geavanceerde 3.0 CRD (3.0 V6 24V commonrail turbodiesel). Deze motor koppelt een hoog vermogen (160 kW, 218 pk) en een koppel van 510 Nm (vanaf 1.600 tpm) aan een gunstig brandstofverbruik.

Daarnaast voldoet de 3.0 CRD aan de Euro 4 emissie-eisen. De 3.0 CRD is aan een nieuwe, elektronisch geregelde vijftraps automatische transmissie gekoppeld. Hij beschikt daarnaast over een kickdownsensor, die ongewenst terugschakelen voorkomt.


HEMI-V8
Een tweede nieuwe motor voor de Grand Cherokee is de 5.7 HEMI V8 met 240 kW (326 pk) en een koppel van 500 Nm bij 4.000 tpm. Deze motor heeft cilinderuitschakeling – een primeur in de SUV-klasse. Dankzij dit Multi Displacement System (MDS) kan een tot 20 procent lager verbruik worden gerealiseerd. Naast de twee nieuwe motoren, is ook een verbeterde 4.7 V8 in de nieuwe Grand Cherokee leverbaar. Deze V8 is goed voor een vermogen van 167 kW (227 pk) en een maximaal koppel van 390 Nm bij 3.750 tpm. Ongeacht de motorisering, heeft de nieuwe Grand Cherokee een maximaal trekvermogen van maar liefst 3.500 kg.De SUV volgens Jeep
Vergeleken met zijn voorganger, is de nieuwe Grand Cherokee in alle opzichten gegroeid: hij is 13,9 centimeter langer en 1,2 cm breder. De wielbasis en spoorbreedte zijn met respectievelijk 9,0 en 6,4 centimeter toegenomen. Hij oogt sportief dankzij de lange motorkap en de schuiner geplaatste vooruit, maar is wel direct als Jeep herkenbaar door de kenmerkende grille met zeven spijlen, de forse wielkasten en met de robuuste achterzijde. De Cw-waarde van de carrosserie bedraagt 0,41. Zo draagt het sportieve uiterlijk ook bij aan een gunstig verbruik.


Compleet nieuw interieur
Het interieur van de nieuwe Grand Cherokee is overzichtelijk, functioneel, comfortabel en veelzijdig – typisch Jeep dus. Het dashboard is in twee kleuren uitgevoerd, de stoelen kunnen over een grotere lengte dan voorheen worden verschoven en de inzittenden hebben in alle opzichten meer ruimte ter beschikking. Het interieur van de nieuwe Grand Cherokee is opmerkelijk stil dankzij de toepassing van innovatieve geluiddempende materialen, maar ook door de sterk toegenomen torsiestijfheid van de carrosserie.
Uiteraard is de nieuwe Grand Cherokee leverbaar met een breed scala aan comfort- en veiligheidsverhogende opties als GPS-navigatie, UConnect (voor handsfree bellen) en een parkeerhulp. De bagageruimte is groot en praktisch. De bekleding van de laadvloer is aan twee zijden te gebruiken en er is een groot aantal bevestigingspunten voor bagage aanwezig.Twee maal 4x4: Quadra-Trac II en Quadra-Drive II
Voor de nieuwe Grand Cherokee zijn twee nieuwe aandrijfsystemen leverbaar. Quadra-Trac II (permanente vierwielaandrijving) beschikt over een nieuwe NV245-verdeelbak en een elektronisch inschakelbare terreinreductie.
Quadra-Drive II is nog geavanceerder met elektronische slipdifferentiëlen (ELSD) vóór, centraal en achter.

Met ELSD is de sperwerking is niet alleen sneller, ook nagenoeg 100 procent van de aandrijfkracht kan naar elk van de vier wielen worden geleid. Quadra-Drive II staat daarmee voor ultieme offroad-capaciteiten zonder dat de on-road prestaties daaronder lijden.Interieur: elegant en functioneel
De nieuwe Grand Cherokee bewijst dat bijzondere off-roadkwaliteiten prima samen kunnen gaan met een comfortabel en geraffineerd interieur. De afwerkingskwaliteit is van hoog niveau. Dat wordt niet alleen zichtbaar gemaakt door het gebruik van hoogwaardige materialen, maar ook door de prima pasvorm van de componenten. De kwaliteit is zelfs hoorbaar: de schakelaars bijvoorbeeld maken een degelijk geluid. De stoelen zijn stevig-comfortabel en daardoor zeer geschikt voor lange reizen, ook al omdat het dankzij extra verstelmogelijkheden nog eenvoudiger is een optimale zitpositie te vinden.


De achterbank is bijna 2 centimeter hoger geplaatst dan de voorstoelen. Daardoor hebben ook de achterpassagiers een prima uitzicht. In de Laredo-modellen is het meubilair met stof bekleed terwijl de Limited-modellen standaard uitgevoerd zijn met lederen bekleding. Het dasboard is in twee kleuren uitgevoerd en de instrumenten worden door middel van LED's verlicht. Dat garandeert optimale afleesbaarheid onder alle omstandigheden.


Prijzen
De benzineversies van de nieuwe Jeep Grand Cherokee worden in mei in Nederland leverbaar, de dieselversies volgen in augustus. Het leveringsprogramma ziet er als volgt uit (prijzen incl. BTW en BPM):


Grand Cherokee 4.7i V8 automaat Laredo: € 59.400, -
Grand Cherokee 4.7i V8 automaat Limited: € 68.400, -
Grand Cherokee 5.7i V8 HEMI automaat Limited: € 81.600, -
Grand Cherokee 3.0 V6 CRD automaat Laredo: € 61.300, -
Grand Cherokee 3.0 V6 CRD automaat Limited: € 70.300, -

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl