FANtv-nl-logo-mobile

Mazda5

De nieuwe Mazda5 is gekozen tot 'Gezinsauto van het Jaar 2006'.  De uitslag van de verkiezing werd bekendgemaakt aan het eind van de jaarlijkse 'Jonge Gezinnen Beurs' in de Jaarbeurs in Utrecht.


Eisen waaraan elke kandidaat voor de Gezinsauto van het Jaar moest voldoen waren een catalogusprijs van het basismodel van maximaal € 25.000, introductie op de Nederlandse markt na de zomer 2004, en beschikken over een vijfde deur. De juryleden letten vooral op veiligheid, interieurruimte, toegankelijkheid in het interieur zowel voor kinderzitjes als voor kinderwagens en andere bagage, prijs-kwaliteitverhouding, standaarduitrusting, rijeigenschappen en comfort. De resultaten van de ANWB Autotest wogen mee in de keuze van de vakjury. Totaal werden er 15.000 stemmen uitgebracht, waarvan 50% voor de Mazda5.
De Mazda5 is de opvolger van de Premacy en staat op dezelfde bodemplaat als de Mazda3. Voor de MPV heeft Mazda het met elf centimeter verlengd.


De Mazda5 is leverbaar met een 1,8 en 2,0-liter benzinemotor van 115 en 145 pk. Er zijn twee 2,0-liter common rail dieselversies met respectievelijke 110 pk en 143 pk. De nieuwe midi-mpv van Mazda heeft een lengte van 4,50 meter, is 1,75 meter breed en 1,61 meter hoog. De wielbasis is 2,75 meter.

De Mazda5 biedt plaats aan maximaal zeven personen. De Mazda5 is uitgerust met twee schuifdeuren. De deuren schuiven naar achteren en bieden een opening van maar liefst 70 cm. Mazda laat weten dat het met name voor gezinnen met kinderen erg gemakkelijk is om zo'n grote doorgang te hebben. Je kunt gemakkelijk je kinderen in het kinderstoeltje zetten of de gordel vast maken.


Standaard is elke Mazda5 voorzien van ABS, EBD, mechanische brake assist. De bestuurder en voorpassagier hebben elk vóór- en zijairbags en alle stoelen beschikken over een gordijnairbag. Een horizontaal indrukbare veiligheidsstuurkolom en een inklapbaar rempedaal bieden de bestuurder aanvullende bescherming. De Mazda5 behaalde de hoogst mogelijke score van vijf sterren bij de EuroNCAP-beoordeling op veiligheid voor volwassen inzittenden. 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl