FANtv-nl-logo-mobile

Porsche Cayenne

De Cayenne is een 2355 kilo vierwielaangedreven SUV en is de eerste luxe off-road auto van Porsche.  Om het grote gewicht in beweging te brengen is de wagen Cayenne S voorzien van een 4511 cc V8 motor.


De Porsche heeft 250 kW/340 pk en 420 Nm heeft een top van 242 km/h. De auto sprint in 7,2 seconde naar honderd km/u.


De Cayenne heeft permanente vierwielaandrijving. Dat wil niet zeggen dat de aandrijfkracht gelijkmatig over alle vier de wielen verdeeld wordt. Onder normale omstandigheden is de Cayenne een achterwielaandrijver.Het Porsche Traction Management (PTM) stuurt 62 procent van het vermogen naar de achterwielen en de resterende 38 procent naar de voorwielen. Als de voor- of achterwielen grip verliezen, komt de elektronica in actie en past de verdeling van het vermogen aan. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat de terrein-Porsche een voorwielaandrijver of een achterwielaandrijver wordt.


De Porsche Cayenne heeft natuurlijk meer elektronische hulpmiddelen bij het rijden en niet alleen het Traction Management. Het PTM wisselt voortdurend gegevens uit met het ook standaard aanwezige Porsche Stability Management (PSM). Dit stabiliteitsysteem heeft ook controle over ABS, ASR en de elektronische remkrachtverdeling.De Cayenne is onder meer dankzij de veerwegen van de wielen prima berekend op het off-road werk. Vóór kunnen ze 104 in- en 116 mm uitveren; achter 135 en 98 mm. Vanzelfsprekend ook van groot belang in het terrein is de bodemvrijheid. Die bedraagt normaal 217 mm.


In combinatie met de luchtvering biedt Porsche bovendien variabele demping aan; PASM ofwel Porsche Active Suspension Management. PSAM past de vering en demping voortdurend aan aan de rijstijl van de bestuurder en de toestand van de weg. Vijf sensoren registreren de bewegingen van de carrosserie en sturen hun gegevens naar het Porsche Active Suspension Management. Dat zorgt ervoor dat de auto stabiel wordt gehouden. Als bestuurder kun je zelf ook invloed op de vering en demping uitoefenen. Je hebt de keuze tussen de standen: Normaal, Sport en Comfort.

Vergelijkbare artikelen