FANtv-nl-logo-mobile

Saab 9-5 Aero BioPower Concept

Saab presenteert in Los Angeles en Detroit een versie van de 9-5 Sport Estate met een motor die gebruik maakt van een mengsel van benzine en ethanol als brandstof.


Saab heeft de 2.3-liter viercilinder met turbo uit de 9-5 Aero geschikt gemaakt voor het gebruik van ethanol als brandstof. Op deze brandstof levert de motor bijna twintig procent meer vermogen dan op benzine.Het maximumvermogen neemt toe van 260 pk (192 kW) tot 310 pk (228 kW). Het maximale koppel stijgt met bijna een kwart tot 440 Nm. De krachttoename vertaalt zich in een acceleratietijd van 0 tot 100 km/uur in minder dan 6 seconden (6,9 seconden voor de 9-5 Aero). Tegelijkertijd heeft het model een veel lagere uitstoot van CO2, het broeikasgas dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de klimaatverandering.


De brandstof van deze speciale 9-5 is E85, een mengsel van 85% ethanol en 15% benzine. Ethanol wordt gemaakt van landbouwgewassen of afval uit de houtindustrie, en draagt niet bij aan het broeikaseffect – de CO2 die bij verbranding vrijkomt. Dit is namelijk eerder al door bomen en planten uit de lucht gehaald en omgezet in plantaardige stof.


In de Verenigde Staten is bio-ethanol, geproduceerd uit maïs, al verkrijgbaar. De benzine is voornamelijk toegevoegd om een goede koude start mogelijk te maken. E85 is een hoogwaardige brandstof met een veel hoger octaangetal (RON 104) dan benzine, zodat de ontsteking van de motor vervroegd kan worden zonder kans op pingelen. De enige wijzigingen aan de motor bestaan uit duurzamere kleppen en klepzetels. Verder moeten de tank en de brandstofleidingen bestand zijn tegen alcohol.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl