FANtv-nl-logo-mobile

Geschiedenis Toyota

Toyota is één van de grootste en meest bekende autofabrikanten ter wereld. Het Japanse merk staat vooral bekend om de productie van betrouwbare auto's.

Aan het eind van de negentiende eeuw vond Sakichi Toyoda als eerste Japanner het mechanisch aangedreven weefgetouw uit, waarmee hij een revolutie ontketende in de textielindustrie in Japan.

 

In januari 1918 richtte hij de Toyoda Spinning and Weaving Company op en met hulp van zijn zoon, Kiichiro Toyoda, bouwde hij in 1924 een automatisch weefgetouw. In 1926 volgde de oprichting van Toyoda Automatic Loom Works. 

In de jaren 20 maakte Kiichiro Toyoda kennis met de automobielindustrie. In 1937 richtte hij Toyota Motor Corporation op. Dit deed hij met het geld, 100.000 pond, die Sakichi Toyoda kreeg voor de verkoop van de patentrechten op zijn automatisch weefgetouw.

De basis van het succes van Toyota werd gelegd door de introductie van het Toyota Production System. Het systeem hield in dat alleen de exacte hoeveelheid reeds bestelde onderdelen werden geproduceerd en dat er met een minimale verspilling werd gewerkt.

 
Toyota kwam vrij ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog, de fabriek van het Japanse werd in de Tweede Wereldoorlog namelijk niet gebombardeerd. Na de oorlog groeide Toyota uit tot de grootste automobielproducent in Japan met een marktaandeel van meer dan 42%. Toyota is op dit moment de tweede grootste autoconstructeur ter wereld met een jaarlijkse verkoop van 5,9 miljoen voertuigen.

 

Aan het eind van de jaren vijftig ging het Japanse bedrijf internationaal. De eerste Crown-modellen gingen in 1957 naar Amerika. In 1965, met modellen als de Corolla, begon Toyota een goede reputatie op te bouwen. De eerste Toyota in Europa werd in 1963 in Denemarken geïmporteerd. Sinds 1989 produceert Toyota auto's in Amerika onder de naam Lexus.

Het best verkochte model van het Japanse autobouwer is de Toyota Corolla. Na de introductie van de Corolla werd het model al heel snel naar zeven landen geëxporteerd, waaronder ook Nederland. Een ander opzienbarend model is de Toyota Prius. Het is de eerste in serie geproduceerde hybride auto ter wereld. Andere bekende modellen van het bedrijf uit Japan zijn de Celica, LandCruiser, Starlet en de Yaris. De Toyota Yaris was de eerste Toyota die in Europa werd ontworpen. Hij werd uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2000 en wordt sinds 2001 in Frankrijk gebouwd.

 

Tegenwoordig biedt Toyota auto's in alle segmenten. Op het gebied van hybride auto's is het Japanse merk nog steeds toonaangevend.

Vergelijkbare artikelen