FANtv-nl-logo-mobile

Geschiedenis Nissan

Sinds de oprichting in 1933 heeft Nissan meer dan 100 miljoen auto's gebouwd, waarvan ongeveer een kwart in Europa.

Het Japanse bedrijf is opgericht in december 1933 nadat de productie van kleine auto's was overgenomen van Tobata Casting. Het eerste jaar ging de onderneming door het leven onder de naam Jidosha-Seizo Co. Ltd. Het eerste model was een Datsun Type 12.

 

Een jaar na de oprichting werd de bedrijfsnaam veranderd in Nissan Motor Co. Ltd. en werd de fabriek in Yokohama geopend. Dit was de eerste fabriek in Japan die was ingericht voor massaproductie.

In 1941 kwam de productie stil te liggen door het uitbreken van de oorlog in de Stille Zuidzee. Zes jaar later werd de productie van Datsun personenauto's hervat. Met de kennis die tijdens de Tweede Wereldoorlog was opgedaan bouwde Nissan de Patrol. Dit was een zescilinder terreinwagen.  

 

 

Eén van de meest geslaagde modellen van Nissan is de Datsun Bluebird. Deze werd in 1959 geïntroduceerd in Japan en werd meteen een succes. Hetzelfde jaar werd in Taiwan de eerste fabriek van Nissan buiten Japan gebouwd. De fabriek in Taiwan zou niet de enige in het buitenland blijven. In Mexico (1966), de Verenigde Staten en Spanje (1983) en China (1995) worden ook auto's van Nissan geproduceerd. 

 

Nissan exporteerde de eerste auto's naar Europa in 1962. Nissan fuseerde in 1966 met autofabriek Prince. Hierdoor kreeg het merk de beschikking over twee beroemde ontwerpen: de Skyline en de Gloria.

De Nissan wist in 1973 'te profiteren' van de oliecrisis. Midden in de oliecrisis belandde de Nissan Sunny op de eerste plaats in de brandstofbesparingstests van de Amerikaanse Environmental Protection Agency. De Sunny werd daardoor immens populair in Amerika.  

 

 

In 1983 kregen de Nissans, die in het buitenland nog verkocht werden als Datsuns, ook de merknaam Nissan. Eén van de succesvolle kleine auto's die werd geïntroduceerd onder de naam Nissan was de Micra. In 1992 kwam deze auto in Europa op de markt. Een jaar later werd deze kleine auto uitgeroepen tot Auto van het Jaar in Europa. 

 

In 1999 ondertekenden Renault en Nissan een overeenkomst voor een Wereldwijde Alliantie. Door deze samenwerking ontstond de op drie na grootste massaproductieve automobielgroep, met een jaarlijkse output van bijna 5 miljoen voertuigen en een gezamenlijk personeelsbestand van 265.000 werknemers.

De meest recente modellen die uit de fabrieken van Nissan rollen zijn de Note, de sportieve 370Z, de elektrische Leaf, de Pixa, de Quashqai, de Murano, de Pathfinder, de X-Trail II en nog steeds de kleine Micra.

Vergelijkbare artikelen