FANtv-nl-logo-mobile

Volvo XC70 (modeljaar 2007)

De volledig nieuwe Volvo XC70 ziet er duidelijk uit alsof hij klaar is voor een avondje uit in de stad, maar zijn honger naar avontuur is minstens zo groot als voorheen.De donkergekleurde kunststof panelen aan de onderkant zijn minder prominent dan bij het huidige model, maar daar waar nodig wordt voldoende bescherming geboden. De grote, donkere kunststof panelen van de huidige XC70 zijn bij het nieuwe model vervangen door gekleurde vlakken. In combinatie met de meer verfijnde lijnen en contouren en de meer dynamische achterpartij maakt dit de nieuwe XC70 tot een elegantere en luxere verschijning.


Het markante, donkere front van de huidige XC70 heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe, unieke voorpartij. De koplampen en grille zijn groter en hebben dezelfde trapeziumvorm zoals die voor het eerst te zien was op de XC60 Concept eerder dit jaar in Detroit. Om geen afbreuk te doen aan het ruige voorkomen, zijn de kunststof panelen op de hoeken nadrukkelijk doorgetrokken naar de luchtinlaten in de bumper, die nu veel geprononceerder zijn. “Ze zien eruit als 'bokshandschoenen', terwijl de vorm van de luchtinlaten is geïnspireerd op de voorzijde van een straalmotor. Deze vormen komen weer terug in de rode reflectoren aan de achterkant, die de vorm hebben van de uitlaat van een straalmotor,” legt ontwerper Stefan Jansson uit.


De aluminiumkleurige beschermplaat aan de voorkant is groter en opgenomen in het geheel, om er een spoilervormige uitstraling aan te geven. Op de flanken worden de contrasterende, beschermende delen gecompleteerd met een chroomstrip aan de onderzijde van de deuren, om de gewenste uitstraling van een grote, ruime auto met elegante lijnen en zichtbare spieren te benadrukken. De dakrail sluit aan op het uiteinde van de voorste dakstijl.

De zijruitomlijstingen, de geprononceerde schouders en de zuivere lijnen creëren harmonie tussen het ronde, sportieve front en de typisch forse achterkant van een Estate. De verhoogde achterpartij is eveneens een belangrijk element voor de balans in het totale ontwerp. De opvallende wielkasten zijn ook een belangrijk kenmerk om de veelzijdigheid van de XC70 te accentueren. De volledig nieuwe XC70 is leverbaar met een grote variëteit aan lichtmetalen wielen, tot sportieve zesspaaks exemplaren in de maat 18 inch aan toe.


De achterkant van de nieuwe XC70 ziet er dynamischer en fijnzinniger uit, dankzij de zeshoekige ontwerptaal die is overgenomen van de opmerkelijke glazen achterklep van de nieuwe Volvo C30. De achterruit loopt verder naar beneden door dan de zijruiten en verschaft de bestuurder een beter zicht naar achteren.


Het exterieur is nu dynamischer, zonder dat dit ten koste gaat van de praktische eigenschappen van de auto. Dankzij een slimme achterklep, waarin de achterlichten mee omhoog gaan bij het openen ervan, is de laadruimte groter dan voorheen en makkelijker te beladen. De Volvo typeaanduiding op de achterklep is uitgevoerd in dikkere letters, die bovendien verder uit elkaar staan. Een nieuw kenmerk dat voor het eerst werd getoond op de XC60 Concept in Detroit.Comfort
Het comfort wordt bepaald door sublieme stoelen en een ergonomisch instrumentarium, met uiteraard de fraaie, superslanke middenconsole en een uitgebreid audiosysteem. In aanvulling op de interieurkleuren Sandstone Beige en Anthracite Black is er nu ook Espresso Brown, waarbij de warme, donkere kleur van de stoelen, deurpanelen en het dashboard fraai contrasteren met de zandkleurige detaillering van de rest van het interieur.


De bijzondere ambiance in het interieur van de XC70 is geïnspireerd op een van de meest bekende patronen uit de Zweedse design-historie: 'Virrvarr' (chaos of verwarring), van de Zweedse prins én internationaal vermaarde ontwerper Sigvard Bernadotte. Het warrige thema van Virrvarr vormde de inspiratie voor een serie details: het stikwerk van het leder, de kruislings geborstelde aluminiumpanelen en de mazen van de opbergnetten achterin.


Geef je mening over deze auto!

Vergelijkbare artikelen