FANtv-nl-logo-mobile

Mazda viert 40e verjaardag rotatiemotor

Mazda introduceerde 40 jaar geleden zijn eerste auto met rotatiemotor, de Mazda Cosmo Sport. Vanaf dat moment produceerde het Japanse automerk zo'n 1.970.000 auto's met rotatiemotor.


Mazda is ook het enige automerk ter wereld dat de rotatiemotor nog in serieproductie heeft, in de Mazda RX-8.


Eind jaren vijftig gaf een flink aantal autofabrikanten veel geld uit aan de ontwikkeling van een rotatiemotor. De meesten gooiden echter de handdoek. Mazda hield als enige vol, overwon de obstakels en nam met succes de rotatiemotor in massaproductie.

Op 30 mei 1967 bracht Mazda de eerste auto met rotatiemotor op de markt: de Cosmo Sport 110S. Hierna volgden andere RE-modellen, (RE staat voor Rotary Engine), zoals de Familia Rotary Coupé, de Savanna, de RX-7 en de Eunos Cosmo. In de loop der jaren verbeterde Mazda de prestaties van de rotatiemotor wat betreft verbruik en uitstoot en lieten de verkopen van modellen met rotatiemotor een stijgende lijn zien.


Mazda is al sinds 1968, een jaar na de introductie van de Cosmo Sport, met auto's met rotatiemotor actief in de autosport. In 1991, schreef de Mazda 787B geschiedenis in de ontwikkeling van de rotatiemotor door als enige Japanse auto ooit de prestigieuze 24 uren van Le Mans te winnen. Minder bekend in Europa zijn de meer dan 100 overwinningen die Mazda's met rotatiemotor in de toerwagenklasse in Japan en de Verenigde Staten behaalden.

De RX-8 sportwagen verscheen in april 2003. Deze auto wordt aangedreven door de nieuwste generatie Renesis rotatiemotor zonder drukvulling (turbocompressor) en is compacter, krachtiger en 'groener' dan zijn voorgangers.


Op dit moment houdt Mazda zich bezig met de verdere ontwikkeling van de rotatiemotor op waterstof, een motor die geen uitstoot kent van CO2, één van de broeikasgassen. De ontwikkeling van de RE op waterstof begon in 1991 en heeft tot op heden geresulteerd in de RX-8 Hydrogen RE, in 2006 de eerste auto met waterstofrotatiemotor ter wereld, die commercieel geleast kon worden. Op dit moment rijden er in Japan zeven Mazda's RX-8 met waterstof rotatiemotor onder commercieel leasecontract rond.

Vergelijkbare artikelen