FANtv-nl-logo-mobile

Mitsubishi Lancer Evolution

Op de 2007 Bologna Motor Show wordt de totaal nieuwe Lancer Evolution voor het eerst op Europese grond aan pers en publiek getoond.


Vrijwel aansluitend op de wereldpremière tijdens de Tokyo Motor Show vervolgt de Mitsubishi Lancer Evolution zijn kennismakingsronde met de Europese première in het Italiaanse Bologna. In Nederland zal de Lancer Evolution medio 2008 op de markt verschijnen.


De Lancer Evolution is de tiende generatie van de Mitsubishi Lancer Evolution, een modelnaam die zijn oorsprong vindt in de eerste Lancer Evolution uit 1992.

De jongste generatie van de Lancer Evolution is honderd procent nieuw en gebaseerd op het flexibele en intelligente ´Project Global´ platform van Mitsubishi Motors. Dit platform vormt op dit moment al de basis voor de totale Lancer-familie, de nieuwe Outlander en de – alleen in Japan leverbare – Delica:5 MPV/SUV-crossover.


De nieuwe Mitsubishi Lancer Evolution is ontwikkeld als topmodel van de Lancer-familie en is hierin volledig geïntegreerd. Dit in tegenstelling tot de vorige generaties die separaat werden ontwikkeld en dus meer in naam dan in techniek tot de Lancer-familie behoorden.


Bij de nieuwe generatie is die familiegelijkenis ook terug te vinden in het uiterlijk: hij deelt de scherpe lijnen van zijn Lancer-broertjes. Wel is alles aangepast op zijn dynamische taken. Vandaar dat de Evolution de eerste Lancer is met de nieuwe merkeigen 'Jet Fighter´-grille, in dit geval met het meest agressieve design.


De nieuwe Lancer Evolution is opnieuw een toonbeeld van de laatste stand van zaken op technisch gebied. State-of-the-art techniek, zoals de intelligente koppel- en vermogensverdeling over de vier aangedreven wielen, S-AWC (Super All wheel Control) genoemd, en de supersnel schakelende Twin Clutch SST (Sport Shift Transmission) zesversnelingsbak met dubbele koppeling, naar keuze handmatig of automatisch schakelend.


Extra veiligheid en controle komen van systemen als Active Stability Control, het Active Center Differential dat de verdeling van de aandrijfkrachten optimaliseert om stuurrespons en tractie in de juiste balans te houden, Active Yaw Control dat hogere bochtsnelheden mogelijk maakt en het Sport Anti-lock Brake System. Ook andere veiligheidssystemen, zoals twee tweetraps SRS-airbags, een SRS-knie-airbag, AFS (Adaptive Front Lighting System) en regen- en lichtsensoren ontbreken niet op de nieuwe Lancer Evolution.


Kloppend hart is een nieuwe tweeliter viercilinder 16-kleps DOHC MIVEC-turbomotor, met 'high-performance' turbolader. Dit blok levert niet alleen meer kracht (295 pk) over een breder toerenbereik en meer koppel (422 Nm bij 3.500 tpm) dan zijn voorganger, maar is ook lichter en heeft een betere turborespons.

Vergelijkbare artikelen