FANtv-nl-logo-mobile

Seat Leon Ecomotive

Het wordt door belastingmaatregelen voor automerken steeds belangrijker om met milieuvriendelijke modellen te komen. Ook Seat doet mee, met een groene Leon.Na de op de IAA gepresenteerde Ibiza Ecomotive, komt het Spaanse merk nu met een Ecomotive-versie van de Leon. Dankzij een emissiebeperking van 16 g/km (van 135 naar 119 g/km) profiteert dit model in veel Europese landen van belangrijke belastingvoordelen. Het verbeteren van het ecologische karakter van de Leon heeft geen invloed gehad op zijn uiterlijke verschijning. Het enige zichtbare verschil is het Ecomotive-embleem op de achterzijde.


Om de CO2-uitstoot van de Leon zoveel mogelijk te beperken, hebben de ingenieurs van het Technical Centre zich geconcentreerd op vier minder zichtbare, maar zeer fundamentele onderdelen: de motor, de versnellingsbak, het gewicht en de banden.


1.9 TDI met 105 pk en roetfilter
De Leon Ecomotive is uitgerust met één van SEAT's meest efficiënte motoren: de 105 pk sterke 1.9 TDI, waarvan het elektronische motormanagement een aantal uitgebreide verbeteringen heeft ondergaan. Optimalisering van het centrale besturingsysteem en de nieuwe versnellingsbak-verhoudingen hebben de CO2-emissies beperkt tot 119 g/km.


Verder beschikt de motor van de Leon Ecomotive standaard over een roetfilter, dat de (kleine hoeveelheid) roetdeeltjes die de meeste dieselmotoren produceren tegenhoudt. Ongefilterd blijven deze deeltjes in de atmosfeer zweven waar ze andere schadelijke stoffen aantrekken. Ongeveer 0,3% van de uitstoot van een dieselmotor bestaat uit gassen als koolmonoxide, koolwaterstofverbindingen, zwaveldioxide en de al eerder genoemde roetdeeltjes. Het motormanagementsysteem controleert continu de staat van het roetfilter en activeert tijdig het regeneratieproces om de roetdeeltjes te verbranden. Dankzij dit proces vergt het roetfilter geen onderhoud gedurende de complete levensduur van de auto.


De nieuwe Leon Ecomotive staat garant voor uitstekende, lage brandstofconsumptiecijfers. Gemiddeld bedraagt het brandstofverbruik 4,5 liter per 100 kilometer. Deze nieuwe waarde verschaft de Leon Ecomotive een actieradius van ruim 1.200 kilometer.


Nieuwe versnellingsbakverhoudingen
Het Technical Centre in Martorell heeft de versnellingsbakverhoudingen van de auto eveneens aangepast om de CO2 emissiewaarden te beperken. De nieuwe overbrengingen zijn gemiddeld 8,2% langer. Door de eerste en tweede versnelling ongewijzigd te laten en de derde, vierde en vijfde overbrenging te verlengen (de laatste zelfs met 16%) ten opzichte van de huidige uitvoering, kon de uitstoot van de Leon Ecomotive met nog eens 7 g/km worden teruggedrongen.


Toch hebben deze aanpassingen geen invloed gehad op de motorprestaties. Met een motorkoppel van 250 Nm bij 1.900 toeren per minuut zorgt de 1.9 TDI nog steeds voor uitstekende acceleratie-waarden en een prima topsnelheid. Bovendien zijn de dynamische prestaties zelfs verder verbeterd, met een top (186 km/u) die 1 km/u hoger ligt, terwijl de sprints van 0 tot 100 km/u (10,9 sec) en van 0 tot 1.000 meter (32,6 sec) respectievelijk 0,4 en 0,6 seconden sneller verlopen vergeleken met de huidige SEAT Leon 1.9 TDI.


Lager maximumgewicht
Voor een auto als de Leon, met zijn hoge normen op het gebied van veiligheid en comfort, is het moeilijk om het leeggewicht van de auto nog verder te verlagen. Maar het gewicht kan wel worden beperkt door bepaalde opties achterwege te laten, zoals de 17 inch lichtmetalen wielen en andere uitrustingsmogelijkheden, mochten die het maximum toelaatbaar gewicht van 1.320 kg (normaal: 1.405 kg) overschrijden.


Het kentekengewicht van de SEAT Leon Ecomotive bedraagt in Nederland 1.225 kg, 40 kilogram lichter dan de huidige Leon 1.9 TDI. Bijkomend voordeel naast het gunstigere verbruik en de lagere CO2-emissie, is dat de Leon Ecomotive hiermee in een lagere categorie voor de Houderschapsbelasting valt.


Overheidssubsidie dankzij B-label en standaard roetfilter
De schone prestaties van de nieuwe SEAT Leon Ecomotive zijn de Nederlandse overheid niet ontgaan en daarom kan de Ecomotive in ons land op een aanzienlijke overheidssubsidie rekenen. Dankzij de lage CO2-uitstoot van slechts 119 g/km krijgt de Leon Ecomotive een energielabel B, wat resulteert in een subsidie van € 700,-. Daar komt bovendien nog eens € 600,- subsidie van de overheid bij omdat de Leon Ecomotive af-fabriek al is voorzien van een dieselpartikelfilter. SEAT heeft die subsidies al in de aanschafprijs van de auto verwerkt.


Overigens gaat de subsidieregeling voor roetfilters in Nederland binnenkort veranderen. Vanaf 1 april gaat de overheid de subsidie bepalen aan de hand van de daadwerkelijke uitstoot van roetdeeltjes. Daar die roetuitstoot bij de Leon Ecomotive op 0 uitkomt, neemt de overheidsbijdrage op dit gebied nog verder toe, van € 600,- naar € 900,-.Uitvoeringen & Uitrusting
In Nederland wordt de Leon 1.9 TDI Ecomotive per direct geleverd in de uitvoeringsvarianten Reference, Sport en Stylance. Daarnaast zijn ook de Business Line pakketten op basis van het Stylance uitrustingsniveau beschikbaar.


De Leon 1.9 TDI Ecomotive in Reference uitvoering beschikt standaard over o.a.: • Airconditioning (semi-automatisch)

 • Centrale portiervergrendeling met afstandsbediening

 • Elektrisch bedienbare ramen voor

 • Elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels

 • Spiegelhuizen en deurgrepen in carrosseriekleur

 • 16 inch stalen velgen met 205/55 banden

De Sport biedt als extra t.o.v. Reference: • Sportinterieur

 • Sportonderstel

 • Lederen stuur en lederen schakelpookknop

 • Boordcomputer

 • 16 inch lichtmetalen velgen

De Stylance biedt als extra t.o.v. Reference o.a.: • Volautomatische, gescheiden regelbare airconditioning (climatronic)

 • Lederen stuur en lederen schakelpookknop  

 • Cruise control

 • Radio/CD/MP3 speler met stuurwielbediening

 • Mistlampen voor

 • Boordcomputer

 • 16 inch Lichtmetalen velgen


Tot slot zijn er de speciaal op de zakelijke rijder gerichte Business Line pakketten, gebaseerd op het Stylance uitrustingsniveau, met als extra's: • Parkeersensoren achter

 • Regensensorpakket

 • Ruiten donker getint (vanaf B-stijl)

 • en bovendien als belangrijkste onderdeel naar keuze een origineel fabrieksnavigatiesysteem met monochroom beeldscherm (Business Line pakket) óf met kleurenbeeldscherm, touch-screen bediening en bluetooth (Business Line High pakket).

Consumentenprijzen SEAT Leon Ecomotive per 1 februari 2008 (incl. BTW/BPM)
Leon 1.9TDI Ecomotive Reference                      € 24.295
Leon 1.9TDI Ecomotive Sport                               € 25.495
Leon 1.9TDI Ecomotive Stylance                          € 26.795
Leon 1.9TDI Ecomotive Business Line               € 27.090
Leon 1.9TDI Ecomotive Business Line High     € 27.590

Vergelijkbare artikelen