FANtv-nl-logo-mobile

Chevrolet Cruze

De eerste foto's van Chevrolet's compleet nieuwe Cruze sedan, die in oktober zijn werelddebuut beleeft op de Autosalon van Parijs, onthullen een opvallende vierdeurs coupé.De Cruze, die volgend jaar maart in Europa op de markt komt, zorgt voor een opvallende invulling van de traditionele stijlkenmerken van een sedan, gebaseerd op de nieuwe, wereldwijd gehanteerde designtaal van Chevrolet. Deze stijlopvatting is de 'handtekening' geworden op alle producten die trots het gouden Chevrolet-embleem dragen.


De gebogen daklijn van de Cruze, die loopt van de voorruit met een steile hellingshoek naar de aflopende achterstijlen en de korte achterkant, zorgt ervoor dat de sedan een coupé-achtige uitstraling heeft.


De Cruze, die breder en langer is dan de meeste van zijn concurrenten, heeft een krachtige uitstraling mede veroorzaakt doordat de wielen op de uiterste hoeken van het spannende koetswerk zijn geplaatst. De koetswerkdelen sluiten nauw aan en er is geen gebruik gemaakt van onnodige uiterlijke opsmuk waardoor de indruk van kwaliteit en robuustheid wordt versterkt.


De dynamische uitstraling aan de zijkant wordt versterkt door het krachtig vormgegeven front, voorzien van grote koplamphuizen die in speervorm in de zijkant en de gebolde motorkap doorlopen. Andere onderscheidende designthema's zijn de ronde schouderlijn, de grille uit twee delen en de naar buiten geplaatste wielen. Het ontwerp van de 'twin cockpit' is een ontwerpstijl die voor het eerst voor de Corvette werd geïntroduceerd.“Onze opzet bij het stileren van de Cruze was om stoer te zijn, en niet revolutionair,” zegt Chief Designer Taewan Kim. “Wij wilden een fikse stap voorwaarts maken en daarbij een sterk designstatement afgeven voor alle Chevrolet-producten wereldwijd.”


Bezoekers van de Parijse autoshow zullen ook merken hoe het progressieve design van Chevrolet wordt doorvertaald naar het kwaliteitsniveau van het interieur van de Cruze. Het gebruik van korrelige oppervlakken, zacht aanvoelende materialen en de matte afwerking van de deurpanelen zorgt voor een gevoel van kwaliteit dat uitstekend aansluit op het strakke, harmonieuze ontwerp van het exterieur.


De Cruze zal in Europa worden geïntroduceerd met een 1.6-liter (112 pk/82 kW) en 1.8-liter (140 pk/103 kW) zestienkleppen benzinemotor, voorzien van variabele kleptiming (VVT). Dit resulteert in meer motorvermogen, een lager brandstofverbruik en lagere emissies. Een nieuwe 2.0-liter turbodiesel, die 150 pk/110 kW ontwikkelt en een koppel heeft van 320 Nm, is nog krachtiger en spaarzamer. Handgeschakelde vijfversnellingsbakken en een volledig nieuwe automatische transmissie, de eerste zesbak van Chevrolet in dit marktsegment, completeren de opties voor deze modellijn.


Chevrolet is met een verkoopstijging van 23% in de eerste helft van dit jaar in Europa het snelst groeiende merk van GM Europe. De komst van de Cruze is de speerpunt van de roll-out van een opwindend nieuw productgamma dat het merk naar nog grotere successen zal stuwen.“Wij zijn trots dat Europa als eerste aan de beurt is om dit model, dat wereldwijd op de markt komt, te introduceren,” zegt Wayne Brannon, Executive Director van Chevrolet Europe. “Chevrolet staat bekend om de buitengewone gunstige prijs-kwaliteit verhouding en de Cruze maakt die als geen enkele ander model volledig waar. De Cruze herdefinieert het begrip prijs-kwaliteitverhouding door de geboden kwaliteit, het design, de gebruikte materialen en de fraaie styling van het interieur en het exterieur. Daarnaast zet de afwerking een nieuwe standaard voor dit segment in Europa.


De Cruze is het resultaat van een ontwikkelingsproces dat is gebaseerd op de wereldwijde ervaring van General Motors en het model is het eerste van een nieuwe familie van compacte modellen die hoogstaande kwaliteit leveren. Het is de verwachting dat de Cruze uitstekend zal presteren bij de belangrijkste botsproeven wereldwijd.


De Chevrolet Cruze zal in Europa vanaf maart 2009 leverbaar worden, gevolgd door andere markten met een gewijzigde, op die markten afgestemde motorenkeuze.

Vergelijkbare artikelen