FANtv-nl-logo-mobile

Seat Ibiza Cupra en Seat Ibiza Ecomotive

Minder dan zes maanden na zijn introductie wordt de nieuwe Ibiza-reeks uitgebreid met twee nieuwe versies die een sportief karakter combineren met een betrokkenheid bij het milieu.


Seat Ibiza Cupra
Bij dit nieuwe model zorgt de 180 pk sterke 1.4 TSI twin-turbo motor en de 7-traps DSG-versnellingsbak met bedieningspaddles achter het stuurwiel voor een echte adrenaline rush. Daar tegenover staat de nieuwe, aantrekkelijke Ecomotive-uitvoering, de meest ecologische auto in dit segment dankzij de beperkte CO2-uitstoot van slechts 99 g/km.De nieuwe Ibiza Cupra is ontworpen voor het leveren van maximaal rijplezier. Hij beschikt over een exclusief design met een spectaculair ogende voorzijde waar het 'Arrow Design' concept voor een maximale expressie zorgt. Die uitstraling wordt nog meer benadrukt door de nieuw ontworpen bumper met de geïntegreerde luchtinlaten rond de centrale grille en de overall atletische uitstraling, waarvoor ondermeer de 17” lichtmetalen wielen, de prominente schouderpartij waarin de achterlichtunits zijn verwerkt en de nieuw ontworpen, centraal geplaatste trapeziumvormige uitlaatpijp verantwoordelijk zijn.


Een primeur voor de nieuwe Ibiza Cupra is de compleet nieuwe versie van de krachtige, efficiënte 1.4 TSI krachtbron. Deze twin-turbo motor levert nu 180 pk en is gekoppeld aan een 7-traps DSG-versnellingsbak met bedieningspaddles achter het stuur. De 1.4 TSI twin-turbo motor zorgt voor een aanzienlijke reductie van de emissies en het brandstofverbruik dankzij zijn beperkte cilinderinhoud. Daarmee blijft ook deze Ibiza-versie trouw aan de belofte van het Spaanse merk om de CO2-uitstoot van de complete modelreeks verder terug te dringen.


De combinatie van deze motor met het gretige en sportieve karakter van de DSG-versnellingsbak bezorgt de bestuurder een fantastisch gevoel achter het stuur. Voeg daar de mogelijkheid aan toe om door middel van de paddles achter het stuur van versnelling te wisselen en de enorme stabiliteit dankzij het 'Agile Chassis' van Seat, en iedere bestuurder is in staat om maximale sportieve prestaties aan de dag te leggen.Tot de uitrusting van het nieuwe model van de Spaanse autofabrikant behoort naast het standaard ESP-systeem onder andere ABS, TCS + EBA, airbags voor de bestuurder en voorpassagier, Hill Hold Control, een waarschuwingslampje voor het verlies van bandenspanning, dubbele verchroomde koplampunits, mistlampen met bochtfunctie, een 'easy entry' systeem op de stoel van de voorpassagier, een Cupra-onderstel, Cupra-sportstoelen en aluminium pedalen.


Seat Ibiza Ecomotive
De nieuwe Ibiza Ecomotive treedt in de voetsporen van zijn voorganger en wordt tijdens de aanstaande Autosalon van Parijs onthuld als de meest ecologisch verantwoorde auto in zijn segment, door de CO2-uitstoot terug te dringen tot slechts 99 g/km. Deze cijfers bieden kopers van de nieuwe Ibiza Ecomotive bovendien aantrekkelijke belastingvoordelen.


De Ibiza Ecomotive, die zowel in vijfdeursuitvoering als 3-deurs SC leverbaar wordt, is uitgerust met de 80 pk sterke 1.4 TDI met DPF partikelfilter. Deze efficiënte krachtbron is niet alleen verantwoordelijk voor gereduceerde emissies tot onder de 100 g/km, maar weet ook het brandstofverbruik verder te beperken.


Zonder enige twijfel levert de geüpdate motormanagementsoftware een belangrijke bijdrage aan deze resultaten. Ook de verbeteringen aan de versnellingsbak en de overbrengingen, de nieuwe 175/70 R14 banden, de 14” wielen met wieldoppen en de reparatiekit ter vervanging van het reservewiel, die ook bij het vorige model geleverd werd, dragen aan de (gewichts-)besparingen bij.Nog zo'n aspect dat nauwkeurig bestudeerd werd om het brandstofverbruik en de emissies verder terug te dringen was de aerodynamica van de auto. De nieuwe Ecomotive-uitvoering van de Ibiza is voorzien van diverse oplossingen, waaronder een gesloten grille en een achterspoiler. Gezamenlijk beperken ze zo de luchtweerstand en daarmee de inspanningen die de motor moet leveren, waarmee het brandstofverbruik en de CO2-emissies evenredig afnemen.


Wat de interieuruitrusting betreft biedt de Ecomotive dezelfde comfortabele en veiligheidsfeatures als de overige modellen in de Ibiza-reeks, op basis van het Reference uitrustingsniveau.


Zowel de nieuwe Ibiza Ecomotive als de Ibiza Cupra wordt uitsluitend in de Seat-fabriek in Martorell nabij Barcelona geproduceerd.

Vergelijkbare artikelen