FANtv-nl-logo-mobile

Citroën C1 (model 2008/2009)

Vanaf november toont de Citroën C1 zijn nieuwe uiterlijk, met ondermeer een nieuw vooraanzicht.


De wendbare, dynamische en praktische C1 heeft sinds de lancering in 2005 een prominente plaats in zijn segment verworven met al meer dan 310.000 kopers wereldwijd. Zijn vernieuwende concept van een compacte, economische en milieuverantwoorde stadsauto onderstreept de creatieve denkwijze van Citroën.Eind dit jaar profiteert het kleinste model uit het gamma van een nieuw vooraanzicht waarbij uiteraard de uitstekende rij-eigenschappen en het speelse karakter van deze Citroën behouden blijven. Tegelijkertijd onderscheidt hij zich met een verbruik en uitstoot die uitermate gereduceerd zijn: 4,5 l/100 km bij gecombineerd verbruik en een uitstoot van 106 gr/km CO2 voor de 1.0i benzineversie met 68 pk indien die is uitgerust met handgeschakelde vijfbak.


Prikkelend en geraffineerd design
Vanaf november toont de C1 zijn nieuwe uiterlijk. Het exterieur met de ronde vormen wordt dan opgewaardeerd met aanpassingen aan de voorzijde waar een markante bumper zijn prikkelende en beweeglijke persoonlijkheid extra benadrukt. Ook het moderne en originele interieur van de C1 krijgt wijzigingen mee in de vorm van andere bekleding en materialen. Zij illustreren het vermogen van dit model om te verleiden met 2 niveaus ; Seduction en Ambiance.Economisch en milieuverantwoord
Dankzij zijn motoren voelt de C1 zich zowel in de stad als op de snelweg prima thuis. Zij zorgen voor de vereiste prestaties onder geheel verschillende omstandigheden. Bovendien zijn ze spaarzaam in het gebruik dankzij het gereduceerde gewicht van de auto. Zo maakt de 1.0i benzinemotor met 68 pk de C1 tot de maatstaf voor een lage belasting van het milieu met slechts 4,5 l/100 km gecombineerd verbruik en een geringe uitstoot van maar 106 gr/km CO2 (met handgeschakelde vijfbak). De auto krijgt hierdoor het energielabel A en profiteert van de € 1.400,- milieusubsidie van de overheid.


Onderscheidend uiterlijk
Dankzij de gewijzigde neus wint dit compacte model aan dynamiek en uitstraling. De nieuwe bumper zorgt met zijn grote formaat en ronde vormen nadrukkelijk voor een krachtig en levendig karakter met een toefje elegantie. Vanaf het tweede uitrustingsniveau – Ambiance – is de C1 voorzien van een verchroomde sierstrip die de bumper markeert en de C1 moderne, krachtige klasse verleent. Deze meer dynamische werkwijze keert ook terug in het design van de sierwieldoppen met opvallende en karakteristieke inkepingen. De driedeurs en vijfdeurs versies behouden beide hun originele achterzijde met optimaal zicht. Om de ruimte optimaal te benutten vormt de achterruit de achterklep. De harmonieuze achterlichtunits met helder glas en antracietkleurige behuizing sluiten aan weerszijden naadloos aan bij de bumper.  Er worden twee nieuwe lakkleuren toegevoegd: grijs Mica en blauw Electra.


Interieur
Het interieur van de C1 is op diverse plaatsen gewijzigd met het oog op meer harmonie. Twee nieuwe bekledingsmaterialen – overwegend blauw Foncé en rood Bordeaux – zorgen voor levendigheid en elegantie. Voor de C1 wordt ook een combinatie van alcantara en leer leverbaar op het tweede uitrustingsniveau. Die uitrusting bekrachtigt het raffinement van het interieur en rondt het modelgamma naar boven af. Op dit uitrustingsniveau zijn bovendien stuurwiel en pookknop van leer voorzien, en hebben snelheidsmeter, toerenteller, ventilatieroosters en tenslotte de portiergrepen een zwartglanzende omlijsting. Airconditioning, lichtmetalen velgen en een audio- cd-speler zijn standaard op dit uitrustingsniveau. Op alle modellen krijgt de console midden op het dashboard een gewijzigde opdruk die beter afleesbaar en moderner is. Door de grotere openingshoek van de achterklep wordt de toegang tot de bagageruimte geoptimaliseerd. Op het Ambiance niveau zijn tevens de toerenteller en radio/cd speler standaard.


Creativiteit
Met een lengte van 3,43 m, een breedte van 1,63 m en hoogte van 1,47 heeft de C1 compacte buitenmaten die hem zeer wendbaar maken in stadsverkeer. Het interieur biedt plaats aan vier personen en deze ruimte is een sterk punt als de compacte afmetingen van het exterieur in aanmerking worden genomen. Voorin dragen de breedte op schouderhoogte (1,38 m) en de hoogte van zitting tot dak (0,87 m) bij aan het comfort voor inzittenden. Ook achterin profiteren passagiers van de knieruimte en de hoogte van zitting tot dak (0,84 m). De C1 herbergt twaalf bergvakken die zijn opgenomen in het dashboard, de middenconsole en portieren. Deze vakken zorgen er voor dat bestuurder en inzittenden alles direct onder handbereik hebben.Rijeigenschappen
Zowel in de stad als daarbuiten weet de C1 met zijn rijdynamiek te bekoren. Zijn wegligging zorgt voor uitstekend rijgedrag en draagt wezenlijk bij aan zijn actieve veiligheid. De veiligheidsvoorzieningen waarover de C1 beschikt zijn van het hoogste niveau: geventileerde schijfremmen vóór, ABS, EBD (elektronische remkrachtverdeler), CSC (Cornering Stability Control waardoor de auto stabiel blijft bij remmen in bochten) en airbags voor bestuurder en voorpassagier zijn standaard vanaf het eerste uitrustingsniveau, de Seduction.


Efficiënte en milieuvriendelijke motoren
Om te voldoen aan veelzijdige verwachtingen van klanten kan de C1 5 deurs Ambiance naar wens worden geleverd met een handgeschakelde vijfbak of met SensoDrive, een gerobotiseerde halfautomaat. Een dergelijk compleet aanbod is nog altijd uitzonderlijk in dit segment. De 1.0i benzinemotor met 68 pk biedt souplesse in het gebruik door soepele en krachtige versnelling door het gehele toerenbereik. Hij ontwikkelt 55 kW bij 6.000 tpm en heeft een koppel van 93 Nm bij 3.600 tpm. Deze motor blijkt nog zuiniger, want zijn verbruik is beperkt tot 4,5 l/100 km bij gecombineerd gebruik en voorzien van handgeschakelde vijfbak bedraagt zijn emissiewaarde slechts 106 gr/km CO2 en 107 gr/km C02 als hij is voorzien van SensoDrive.


Economisch
Nog afgezien van zijn aantrekkelijke aanschafprijs biedt de C1 gunstige kilometerkosten dankzij gereduceerd gebruik en geringe onderhoudskosten.

Vergelijkbare artikelen