FANtv-nl-logo-mobile

Volvo S60 Concept

De conceptversie van de Volvo S60 laat alvast zien van hoe de geheel nieuwe S60 er waarschijnlijk uit zal zien bij zijn introductie in 2010.


Vlak voor kerst presenteertde Volvo alvast zijn eerste cadeau: een voorproefje van de Volvo S60. Het nieuwe 2010 model belooft een opvallende verschijning te worden in het straatbeeld van de komende jaren.

 


 

De conceptversie van de Volvo S60 laat alvast een glimp zien van hoe de geheel nieuwe S60 er uitziet bij zijn introductie in 2010. 'De nieuwe S60 wordt een van de sterkste spelers in een segment waar de concurrentie messcherp is', zegt Volvo Cars President en CEO Stephen Odell. De coupéachtige lijnen van de eerste S60 zijn bij het nieuwe model nog krachtiger en geprononceerder.
'Het sportieve design belooft bestuurders van de nieuwe Volvo S60 een opwindende rit. En ik kan iedereen verzekeren dat de auto die belofte meer dan waarmaakt. De rijeigenschappen van de nieuwe S60 zijn beter dan die van elke vorige Volvo. De technologie in de auto maakt van zijn bestuurder een betere en veiliger chauffeur', stelt Stephen Odell. De Volvo S60 Concept maakt zijn debuut tijdens de Detroit Motor Show in januari 2009. De productieversie van de auto komt in 2010 op de markt.


'Het exterieur van de auto geeft een duidelijk beeld van wat klanten kunnen verwachten van de compleet nieuwe Volvo S60. Voor het interieur gingen we nog gedurfder te werk: de nadruk lag daarbij op het ontwikkelen van een visie voor de langere termijn', zegt Volvo Cars' design director Steve Mattin.
Scandinavische inspiratie en dramatiek
Aan de voorzijde van de Volvo S60 Concept prijkt vanzelfsprekend het grote Volvo-logo op de grille. De grille zelf heeft een iets andere uitstraling gekregen door de horizontale 'schoepen' die erin zijn verwerkt. Ze dragen bij aan een verfijndere vorm van de grille. Twee lampen uit het nieuwe design-DNA flankeren de grille en benadrukken de rechtopstaande voorkant van de auto, alsmede de V-vorm in de motorkap. De onder een hoek geplaatste koplampen gaan vloeiend over in de expressieve motorkap. De combinatie met de lager geplaatste luchtinlaten - met de vorm van een omgekeerd trapezium - geven de conceptauto een expressief gezicht. 'Dynamisch met behoorlijk wat karakter, zonder agressief over te komen', omschrijft Steve Mattin het vooraanzicht. 'De auto loopt over van inspiratie die geput is uit Scandinavisch design en de Zweedse kustwateren en rotspartijen. Dat zorgt voor een opwindende mix van drama en sensualiteit', zegt Steve Mattin.Vikingschepen
De koplampen van de conceptauto verenigen Scandinavische invloeden met de modernste techniek. In beide koplampen zijn de lichtunits zo gemaakt dat ze doen denken aan twee miniatuurversies van een Vikingschip, zij aan zij zeilend, een voor grootlicht en een voor dimlicht. In het donker wordt het licht van de verborgen, naar boven gerichte High Performance led-lampen weerkaatst en geprojecteerd op de weg door de 'bolle zeilen' van het schip.Sensationele deuren
Bezien van de zijkant, worden de slanke, coupéachtige daklijn en de raamcontouren ondersteund door een compleet nieuwe taillelijn, die lijkt op twee golven die achter elkaar aan rollen. Van de koplampen tot aan de achterzijde van de auto voegt het emotie en opwinding toe aan het ontwerp. Zowel de zevenspaaks 20-inchwielen als het loopvlak van de brede autoband zijn speciaal ontworpen voor deze auto. De bronskleurige remklauwen passen goed bij de warme, koperen lakkleur van de carrosserie.


Het openen en sluiten van de achterportieren van de Volvo S60 Concept is telkens een spektakel. Het openen van de deuren start met indrukken van een knop, waarna de deur aanvankelijk opent op de traditionele manier. In de volgende fase komt echter ook de voorzijde van het achterportier naar voren en schuift de deur parallel aan de zijkant van de auto richting het achterwiel.


Inspiratie van het racecircuit
'In onze toekomstige modellen zal steeds vaker het thema 'racecircuit' terugkeren. Dat betekent dat de lijnen in de auto niet abrupt stoppen, maar een vloeiend en gesloten geheel vormen dat geïnspireerd is op de snelle bochten van een racecircuit. In de conceptauto is dit vooral aan de achterzijde zichtbaar', zegt Steve Mattin.


De achterlichten, die de lijn volgen van de schouderpartij van de auto, zijn net zo geavanceerd als de koplampen. Wanneer ze niet branden, is er niets te zien van het gebruikelijke rood en oranje van traditionele achterlichten. Maar wanneer ze ingeschakeld worden, lichten de achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers ieder in hun eigen kleur op door middel van led-lampen. Het glazen paneel van de lichteenheden is ingedeeld in horizontale 'plakken'. Aan de achterzijde bevindt zich ook een beweegbare diffuser, die zich afhankelijk van de snelheid positioneert voor de beste aerodynamische waarden voor de auto.

Interieur biedt blik op designvisie van de toekomst
In het interieur van de Volvo S60 Concept tonen Volvo Cars Design Director Steve Mattin en zijn team diverse spectaculaire en vooruitstrevende ideeën. 'Je kunt zeggen dat we laten zien welke weg we in de toekomst willen inslaan. Dit is zonder twijfel het exclusiefste interieur dat we ooit hebben gecreëerd', aldus Steve Mattin. Het interieur is volgestopt met opwindende details die samen een typisch Scandinavisch, luchtig, licht en harmonieus geheel vormen. In het midden van de vierzitter schittert het kroonjuweel van de auto: een zwevende middenconsole van kristal, die met de hand gemaakt is in de Zweedse glasfabriek Orrefors. Als een vloeiende, rustgevende golf loopt de kristallen middenconsole vanaf het instrumentenpaneel door tot aan de leuning van de achterstoelen.


Bestuurder staat centraal
De volledige omgeving van de bestuurder is overzichtelijk en ergonomisch ingedeeld. Het instrumentenpaneel lijkt net als de glazen middenconsole te zweven en biedt een vergelijkbaar gevoel van gewichtloosheid. Het instrumentenpaneel is opgebouwd uit verschillende lagen.Steve Mattin: 'De snelheidsmeter is ontworpen als een driedimensionale glazen spiraal. Voor het oog zijn de lage getallen het dichtst bij en de cijfers staan steeds verder weg naarmate je accelereert. Het idee hierachter is dat de snelheidsmeter visueel de aandacht vestigt op de kracht van de voorwaartse beweging.'
Slanke, zwevende, lederen stoelen
Het thema 'zwevend' komt in de Volvo S60 Concept ook tot uitdrukking in de slanke, lichtgewicht stoelen die met zacht, lichtblond leder met contrasterende stiksels zijn overtrokken. De stoelen zijn verankerd aan het lage gedeelte van de middenconsole en de dorpel, hierdoor raken ze de vloer niet. Zowel de veiligheidsgordel als de armsteun is geïntegreerd in de stoelen. De gleuf in de leuning van de stoel, zoals eerder te zien in vorige conceptauto's, is van een nieuw, licht gewijzigd en asymmetrisch ontwerp.
'Het doel is om een aangename huiskamersfeer te creëren, met subtiele en onzichtbare overgangen tussen de diverse oppervlakken. Het donkere, ecologisch gelooide zadelleer dat van de vloer tot en met het onderste deel van de portieren doorloopt, is daar een voorbeeld van', legt Steve Mattin uit.


Het bovenste gedeelte van de deur is ingelegd met blank berkenhout. Het heeft dezelfde kleur als de door de zon en zeezout gebleekte houten pieren en het drijfhout dat je aan de Scandinavisch kustlijn vindt.


Twee gleuven die parallel aan de deur lopen, zorgen voor golfachtige uitstulpingen die fungeren als comfortabele, lederen armsteunen.


Nieuwe technologie voor bescherming van voetgangers
Volvo zet met de Volvo S60 een belangrijke volgende stap in ongevalpreventie. Het innovatieve systeem Collision Warning with Full Auto Brake is uitgebreid met een voetgangersdetectiesysteem. Dat komt direct in actie als iemand voor de auto oversteekt en activeert de remmen als de bestuurder niet op tijd reageert. Deze technologie zal als eerste verkrijgbaar zijn voor de nieuwe Volvo S60.'Tot dusver hebben we systemen ontwikkeld die bijdragen aan het voorkómen van botsingen met andere voertuigen. Nu zetten we de volgende grote stap voor de veiligheid van onbeschermde weggebruikers. En nog belangrijker: bij de automatische remingreep hebben we de remkracht verhoogd van vijftig naar honderd procent, dus de volledige stopkracht wordt benut. Voor zover wij weten is dit nog in geen enkele andere auto op de markt het geval', aldus Thomas Broberg, veiligheidsexpert bij Volvo Car Corporation.
Aanrijding bij minder dan 20 km/uur voorkomen
De snelheid van de auto maakt bij een aanrijding met voetgangers geweldig veel verschil voor de ernst van het letsel. Door de snelheid te beperken is significant veel voordeel te boeken. Bij 30 km/uur is de kans dat de voetganger het overleeft aanzienlijk groter dan bij 50 km/uur.


'Het systeem is zo ontwikkeld dat bij snelheden tot 20 km/uur een aanrijding met een voetganger geheel wordt voorkomen. Rijdt de auto sneller, dan wordt de botssnelheid uiteindelijk flink teruggebracht. In de meeste gevallen komt dat neer op een vermindering van ongeveer 75 procent van de botskrachten', vertelt Thomas Broberg. Dezelfde technologie vermindert ook de kans op kop-staartbotsingen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de voertuigbestuurders niet of te laat op de rem heeft getrapt voorafgaand aan de botsing. Het systeem Collision Warning with Full Auto Brake voorkomt dan de aanrijding als het snelheidsverschil tussen de voertuigen niet meer dan 25 km/uur bedraagt.
Veiligheidsinformatie in de head-updisplay
In noodgevallen krijgt de bestuurder eerst een auditieve waarschuwing van het systeem. Tegelijkertijd knippert een licht in de head-updisplay in de voorruit. Om een directe en intuïtieve respons bij de bestuurder op te roepen, lijkt dit licht op het remlicht van voorliggers. Wanneer de bestuurder niet reageert en het systeem een botsing onvermijdelijk acht, komt automatisch de volledige remkracht beschikbaar. Het waarschuwen van de bestuurder zodat hij of zij kan ingrijpen om een ongeluk te voorkomen blijft echter het uitgangspunt. Volautomatisch remmen is een noodingreep die alleen toegepast wordt als een botsing bijna niet meer voorkomen kan worden.
Adaptive Cruise Control verbeterd
Volvo's Adaptive Cruise Control (ACC) blijft nu ook actief bij file rijden. Met behulp van een afstandsradar bewaart het systeem de ingestelde afstand tussen de auto en de voorligger tot aan volledige stilstand. Ten opzichte van de voorgaande versie, die werd gedeactiveerd bij snelheden onder de 30 km/uur, is dit wel zo comfortabel bij langzaam en regelmatig stoppend verkeer.Lagere CO2-uitstoot dankzij GTDi-technologie
Volvo Cars rust de Volvo S60 Concept uit met een viercilinder 1,6-liter benzinemotor, die voorzien is van uiterst efficiënte GTDi-technologie (Gasoline Turbocharged Direct Injection) en een vermogen levert van 180 pk. In een conventionele benzinemotor wordt de benzine in het inlaatspruitstuk voor de inlaatkleppen gespoten. In een motor met directe injectie wordt de benzine echter onder hoge druk direct in de verbrandingskamer gespoten. In combinatie met andere technische vondsten maakt deze motor een gemiddelde CO2-uitstoot mogelijk van 119 g/km (5,0 l/100 km). De eerste productieauto van Volvo met GTDi-technologie komt in de tweede helft van 2009 op de markt.Elektrische stuurbekrachtiging, gelaagde verbranding en andere technologieën
Behalve de GTDi-technologie dragen ook de volgende technische kenmerken van de Volvo S60 Concept bij aan de lage CO2-uitstoot van 119 g/km:  • Gelaagde verbranding: de verbrandingskamer is zo gevormd dat er alleen rondom de bougie een mist ontstaat van het perfecte benzine-luchtmengsel, die verder omgeven wordt door pure lucht. Zo functioneert de motor met een luchtoverschot en daalt het brandstofverbruik.
  • Start-stop: een functie die de motor uitschakelt als de auto stilstaat.
  • Powershift: twee versnellingsbakken functioneren parallel aan elkaar en worden aangestuurd door een eigen koppeling. Omdat er geen onderbreking is van de krachtoverbrenging verloopt het schakelen razendsnel en werkt de versnellingsbak efficiënter.
  • EPAS (Electronic Power Assisted Steering): een stuurbekrachtigingsysteem waarvan de conventionele hydraulische pomp vervangen is door een elektromotor die direct aan de stuuroverbrenging gekoppeld is.
  • 'DRIVe-modus': stelt de bestuurder in staat om brandstof te besparen met een 'economische modus' die het energieverbruik van bepaalde elektrische en mechanische systemen beperkt, zoals de airconditioning, de cruisecontrol en de automatische versnellingsbak.
  • Afsluitbare grille: als er weinig motorkoeling nodig is, sluiten luchtkleppen in de grille om de luchtweerstand te verlagen.
  • Vlakke bodemplaten.
  • Gebruik van lichtgewicht materialen voor de carrosserie.

Vergelijkbare artikelen