FANtv-nl-logo-mobile

Vieze auto's op de AutoRAI

Opmerkelijk: De autos die op de AutoRAI staan stoten bijna een kwart meer CO2 uit dan de gemiddelde nieuwe auto in Nederland. En dat terwijl de meeste merken zich juist groen willen presenteren!


Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting Natuur en Milieu. Het is een gemiste kans voor de auto-industrie die op de AutoRAI notabene de meest innovatieve autos presenteert.


Gemiddeld stoten de autos op de AutoRAI per kilometer ruim 30 gram CO2 meer uit dan de gemiddelde nieuw verkochte auto in Nederland (190 gram versus 160 gram). Dat steekt nog schril af tegen de EU-norm die in 2015 130 gram per km moet zijn. Als de echte fossiele slurpers niet worden meegerekend, dan is de gemiddelde CO2-uitstoot van de RAI-autos nog steeds 158 gram per kilometer. Dat is inclusief de groene innovaties. Het is een echte misser dat de innovatieve autos op de RAI niet schoner zijn dan de gemiddelde nieuwe autos uit 2007 die al rondrijden in Nederland.De schoonste en de vuilste
De zuinigste en schoonste auto op de AutoRAI is de Toyota Prius met 89 gram CO2-uitstoot per km en een verbruik van 3,9 liter per 100 km. De meest vervuilende auto is de Bugatti Veyeron die 571 gram CO2 per km uitstoot en 1 op 4 loopt. Het is een auto van 1000 pk waar je overigens geen caravan mee kunt trekken.


Op de AutoRAI staan de autos dit jaar niet meer per merk maar per sfeer bij elkaar, bijvoorbeeld terreinwagens, luxe sportwagens, groene innovaties, gezinsautos en de compacte stadsautos. City & Compact is de schoonste wereld met een gemiddelde uitstoot van 141 gram CO2 per km. Opmerkelijk is dat in het veelverkochte segment Family & Travel de gemiddelde RAI-auto meer CO2 uitstoot dan de gemiddelde nieuwe auto in Nederland.


Natuur en Milieu laat met haar partners zien hoe het anders kan. Vorige week lanceerden zij het Actieplan elektrisch vervoer dat uitgaat van 1 miljoen elektrische autos in 2020. Dit plan is inmiddels door premier Balkenende en minister Eurlings (Verkeer) omarmd.

Vergelijkbare artikelen