FANtv-nl-logo-mobile

Elektrisch rijden

75 procent van de Nederlanders ziet een elektrische auto nog niet zitten. De hoge prijs is een argument, maar ook de vrees dat de techniek er nog niet klaar voor is.


Aanschafprijs, comfort en uiterlijk zijn de belangrijkste criteria voor consumenten bij de aanschaf van een auto. Elektrisch rijden zal alleen doorbreken als autofabrikanten beter op deze wensen van consumenten inspelen. Dit concludeert E.ON Benelux in een recent onderzoek onder Nederlandse consumenten.Bijna wekelijks kondigen overheden, energiebedrijven, technische instituten en autobedrijven nieuwe projecten aan om zich voor te bereiden op de toekomst van elektrisch vervoer. Elektrisch rijden wordt algemeen aanvaard als wapen in de strijd tegen klimaatverandering dat bovendien luchtkwaliteit en geluidniveaus in stedelijk gebied positief beïnvloedt. Elektrische auto's zijn potentieel een groot afzetkanaal voor energiebedrijven. Door batterijen ook als decentrale opslagcapaciteit te gebruiken wordt een extra bijdrage geleverd aan een duurzame energiehuishouding. Net als bij vele andere innovaties is bij elektrische auto's de vraag of het succes wordt bepaald door technology push of consumer pull.


E.ON Benelux heeft als bijdrage aan haar besluitvorming over projecten rond elektrisch rijden onlangs een onderzoek gedaan onder autorijders in negen Nederlandse steden. De uitkomsten bevestigen de stelling dat in recente aandacht voor elektrisch rijden de consument als cruciale succesfactor onderbelicht is gebleven.


Nadelen worden op de koop toegenomen
Aanschafprijs en comfort zijn de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een auto. Deze uitkomsten zijn in lijn met de onderzoeksresultaten die Autoweek eind 2008 publiceerde. Bijna 70 procent van de respondenten neemt genoegen met een topsnelheid die 50 km/h lager is en een actieradius van 50 procent ten opzichte van huidige auto's als het milieu gespaard wordt. Consumenten kiezen voor elektrische auto vanwege de nul CO2–emissie en het zeer geringe brandstofverbruik.


Maar waarom dan niet kopen?
De argumenten om toch geen elektrische auto te kopen zijn het klein aantal oplaadpunten; de hoge aanschafprijs; de lange oplaadtijd; het beperkte aantal kilometers en de technologie die nog in ontwikkeling is. Maar liefst 75 procent gaat voorlopig niet overstag. Bij een vergelijking van een boodschappenauto op benzine of elektrisch kozen zij voor benzine. Ruim 65 procent van deze respondenten gaf daarvoor het uiterlijk als doorslaggevende reden. Bij de vergelijking tussen een benzineauto en een elektrische auto met vergelijkbare carrosserie kiest nog steeds 67 procent voor de benzineauto. Voor hen is het grote verschil in aanschafkosten het belangrijkste argument om voor de auto op fossiele brandstof te kiezen lager is.

Vergelijkbare artikelen