FANtv-nl-logo-mobile

Formule 1 - jaaroverzicht 2005 (deel 2)

Het Formule 1 seizoen van 2005 werd door twee teams gedomineerd. Renault was het meest constante team en McLaren de snelste. Het team van Ron Dennis greep door diverse technische problemen naast de wereldtitels. Ferrari en Michael Schumacher stelden zwaar teleur en winnen slechts één race.


Duitsland
Fernando Alonso komt voor de zesde keer dit seizoen als overwinnaar over de streep. De Spanjaard profiteert van technische problemen bij Kimi Raikkonen. Na 35 ronden moet de McLaren-coureur zijn bolide aan de kant zetten. Tot dat moment is de Fin de snelste op de baan. De titelkansen van Raikkonen worden hierdoor kleiner. Alonso komt op 87 punten, terwijl de Fin blijft steken op 51 punten.


Jenson Button rijdt een sterke race en wordt derde. De Brit eindigt achter McLaren-coureur Juan Pablo Montoya die van de twintigste positie moest starten. De Grand Prix in Duitsland is voor Nederland uniek, want voor het eerst rijden twee Nederlanders bij één team. Robert Doornbos vervangt bij Minardi Patrick Friesacher en is dus naast Christijan Albers de tweede Nederlander bij het kleine Italiaanse team. Beide coureurs halen de finish. Albers is de snelste van de twee.


Hongarije
Tijdens de Grand Prix van Hongarije laat Michael Schumacher weer eens van zich horen. De Duitser start van pole-position en moet in de race alleen Kimi Raikkonen voor zich dulden. De Fin wint de race en loopt in op Fernando Alonso.

De Spanjaard eindigt buiten de punten doordat hij bij de start zijn voorvleugel kapot rijdt op Ralf Schumacher. Door het incident komt de Renault-coureur niet verder dan de elfde positie. Ralf Schumacher komt beter uit de chaos bij de start en weet de derde plaats te pakken. De Nederlanders hebben geen gelukkig weekend. De auto van Robert Doornbos geeft na 29 ronden de geest en Albers finisht door diverse problemen met tien ronden achterstand.


Turkije
Kimi Raikkonen laat zien dat Renault nog steeds rekening met hem moet houden. De Fin wint op een overtuigende manier de Grand Prix van Turkije. Fernando Alonso wordt tweede en Juan Pablo Montoya legt beslag op de derde plaats.


Kimi Raikkonen loopt twee punten in, maar het hadden er vier moeten zijn, want tot de slotfase van de race lijkt McLaren de eerste één-twee van het seizoen te halen, maar Montoya komt in de problemen wanneer hij de Jordan van Tiago Monteiro op een ronde wil zetten. De Portugees raakt Montoya, waardoor Alonso de Colombiaan kan passeren.


Christijan Albers moet enkele ronden voor het eind van de race zijn Minardi met technische problemen in de pitstraat parkeren. Robert Doornbos haalt de finish wel en moet genoegen nemen met de dertiende plaats. Hij laat beide Jordans achter zich.


Italië
Juan Pablo Montoya komt in de Grand Prix van Italië als eerste over de streep. Tot de finishvlag blijft het onzeker of de Colombiaan de overwinning pakt, want ziijn linkerachter band had aan het eind van de race zijn beste tijd gehad.

De Michelin-band zorgt voor het nodige tijdverlies, maar de McLaren behoudt genoeg snelheid om Fernando Alonso voor te blijven. Giancarlo Fisichello wordt derde. Kimi Raikkonen moet op het circuit van Monza genoegen nemen met de vierde plaats. De Fin maakt een extra stop, omdat hij problemen heeft met het Franse rubber.


Alle coureurs rijden de wedstrijd uit en dat is voor het eerst sinds de Grand Prix van Nederland in 1961. Robert Doornbos en Christijan Albers worden daardoor achtiende en negentiende.


België
Kimi Raikkonen houdt zijn kansen op de titel levend. De Fin komt op Spa eerder dan zijn Spaanse concurrent onder de finishvlag door. Groot zijn de kansen niet want hij staat met nog drie races te gaan 25 punten achter op Alonso.


Raikkonen ligt wel het grootste gedeelte van de race achter zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya. Na zijn tweede stop pakt hij de koppositie. Een één-twee voor McLaren lijkt aanstaande, maar wederom weet Montoya de finish niet te halen. Dit keer komt de coureur van het team van Ron Dennis in aanraking met Antonio Pizzonia. Alonso wordt door deze actie tweede en verliest dus slechts twee punten op Raikkonen. Jenson Button wordt derde.


Brazilië
McLaren domineert in Brazilië en pakt de eerste dubbelzege van het seizoen. Juan Pablo Montoya wint de Grand Prix op het circuit van interlagos voor Kimi Raikkonen. Bij Renault kan echter gefeest worden, want door zijn derde plaats wordt Fernando Alonso wereldkampioen. Fernando Alonso gaat de boeken in als de jongste wereldkampioen.

Robert Doornbos weet de race niet te finishen. Zijn teamgenoot, Christijan Albers, wordt veertiende.


Japan
Raikkonen wint op indrukwekkende wijze de Grand Prix op het circuit van Suzuka. De Fin weet een zeventiende startpositie om te buigen in een overwinning. In de laatste ronde stelt hij de overwinning veilig door Giancarlo Fisichella te verschalken.


De kersverse wereldkampioen Fernando Alonso wordt achter zijn teamgenoot derde. Alonso weet net als Raikknonen zich op te werken uit het achterveld, maar zijn opmars komt niet verder dan de derde plaats.


De Nederlands Christijan Albers en Robert Doornbos starten respectievelijk als dertiende en vijftiende. In de race kunnen ze de plaatsen niet behouden en moeten genoegen nemen met een veertiende plaats (Doornbos) en een zestiende plaats (Albers).


China
Fernando Alonso sluit het seizoen in stijl af. De Spanjaard wint de laatste race van het seizoen in China. Met de overwinning stelt hij ook de constructeurstitel voor Renault veilig. Kimi Raikkonen en Ralf Schumacher worden tweede en derde. De Italiaan Giancarlo Fisichella wordt vierde.

Chritijan Albers moet vanuit de pitstraat starten omdat zijn bolide na een botsing met Michael Schumacher zwaar beschadigt is. De twee coureurs raken elkaar wanneer ze op weg zijn naar de grid. In zijn laatste race voor Minardi weet hij de finish niet te halen. Robert Doornbos haalt het zwart-wit geblokt wel en sluit het seizoen af met een veertiende plaats.


 

Vergelijkbare artikelen