FANtv-nl-logo-mobile

Tractor Pulling

Met ruim 100 evenementen per jaar is Tractor Pulling in ons land geen kleine sport meer. Hier vind je de informatie over deze wedstrijden.Tractor Pulling stamt uit Amerika, waar het al tientallen jaren werd beoefend voor het in de zeventiger jaren als sport doorbrak. In 1977 kwam tractor Pulling naar Europa. In de Flevopolder gaven enkele Amerikanen toen een demonstratie. Inmiddels zijn er jaarlijks meer dan 100 Pulling-evenementen in ons land.

Het doel bij Tractor Pulling is om met een tractor een sleepwagen over een zo groot mogelijke afstand te slepen. Hiervoor wordt een een stuk grond van 10 bij 100 meter afgezet. De tractoren proberen om beurten zo ver mogelijk te komen. De sleepwagens zijn echter zo afgesteld dat ze meer weerstand bieden naarmate ze meer afstand. Haalt geen tractor de 100 meter dan is degene die het verst gekomen is de winnaar. Zijn er meerdere tractors die de volle afstand afleggen, dan rijden deze nog een finale waarbij de sleepwagen zwaarder wordt afgesteld.Om iedere tractor een redelijke kans op de overwinning te geven, worden ze in meerdere gewichtsklassen ingedeeld. De meest gehanteerde gewichtsklassen zijn 2500 kg, 3500 kg, 4500 kg, 5500 kg en 7500 kg, maar ook anderen klassen zijn mogelijk. Dit verschilt per regio. Eventueel worden de tractors met behulp van ballast om een gelijk gewicht gebracht.

Naast de verschillende gewichtsklassen wordt er ook gestreden in in soortklassen. In de standaardklasse komen bijvoorbeeld tractoren uit die gewoon van het land lijken te zijn geplukt. In deze klasse mag er niets veranderd worden aan de voertuigen. Dit in tegenstelling tot de vele sportklassen, waarbij onder de motorkap flink geknutseld is aan turbo's, spuitstukken, brandstofpompen, intercoolers e.d. Bij deze tractoren is het vermogen soms wel tien keer groter dan bij een standaardtractor.

De top bij de "gewone" tractoren is de superstandaardklasse. Dit zijn nog steeds gewone tractors om te zien, maar in deze klasse mag methanol als brandstof worden gebruikt in plaats van diesel. Ook is het gebruik van meerdere turbo's toegestaan.En dan zijn er nog een groot aantal specifieke klassen. Vaak wordt deze indeling bepaald door de gebruikte motor. Zo zijn er bijvoorbeeld de gardenpullers die de dieselmotor van een auto gebruiken en slechts 600 kilo mogen wegen. In sommigen klassen mogen de tractoren zelfs uitgerust worden met meerdere motoren.

Om een sleepwagen over een lang stuk te verplaatsen is het vermogen erg belangrijk, maar ook factoren als de keuze van de versnelling, de gewichtsbalans, de keuze van de banden en bandenspanning is allemaal van groot belang.

Heel veel informatie over Tractor Pulling is te vinden op www.Tractorpulling.nl

Vergelijkbare artikelen