FANtv-nl-logo-mobile

GP2-series

De GP2-series is de opstap klasse naar de Formule 1. In 2005 werd deze klasse in het leven geroepen en is de opvolger van de Formule 3000.


De opvolger van F3000 moet de rijders beter voorbereiden op de F1. De GP2 wordt gereden in het voorpogramma van de Europese Grand Prix'. Het seizoen bestaat uit elf races. Alle auto's zijn identiek en dat betekent close racing.


Het chassis van de wagens wordt gebouwd door Dallara en de auto's worden aangedreven door een Renault V8. De motoren leveren 580 pk. De bolides sprinten van 0-100 km/u in 2,95 seconden en van 0-200 km/u in 6,7 seconden. De topsnelheid ligt rond de 320 km/u.

Bridgestone is de enige bandenleverancier. Het eerste seizoen werd nog met gegroefde banden gereden, maar in 2006 zijn deze vervangen door slicks. Net als in de F1 wordt er gebruik gemaakt van een semi-automatische versnellingsbak.


Renault is in grote mate betrokken geweest bij de ontwikkeling van de GP2. De renstal nam het testen van het prototype voor haar rekening. De eerste drie maanden van testprogramma werd uitgevoerd door testcoureur Franck Montagny.

Het GP2-weekend begint op vrijdag met een vrije training en een kwalificatie van 30 minuten. Deze dertig minuten bepaalt de startvolgorde voor de eerste race op zaterdag (180 km) en is belangrijk voor de tweede race (80 km). Iedereen start namelijk op de positie waarop hij geëindigd is, behalve de eerste acht. De top acht start namelijk in omgekeerde volgorde.


De puntentelling van de eerste race is hetzelfde als in de Formule 1. In de tweede race krijgt alleen de top zes punten (6,5,4,3,2,1). Daarnaast krijgt de coureur die de snelste ronde rijdt één punt, maar alleen als hij van zijn eigen startplaats is vertrokken.

Het eerste jaar reden bekende namen mee zoals Heikki Kovalainen (nu testrijder bij Renault F1), Nico Rosberg (tegenwoordig coureur bij Williams) en de Amerikaan Scott Speed (coureur bij Toro Rosso). Andere aansprekende namen van vorig jaar zijn: Neel Jani, Giorgio Pantano, Nelson Piquet en Gianmaria Bruni.


Maar ook dit jaar doen er bekende coureurs mee aan deze spectaculaire klasse: Alexander Premat, Nicolas Lapiere (beiden ook bekend van de A1GP), Lewis Hamilton, Ernesto Viso, Timo Glock, Giorgio Pantano (voormalig coureur van Jordan), Nelson Piquet en Gianmaria Bruni

Aan het begin van het eerste seizoen hebben onder andere de volgende teams zich voor drie jaar vastgelegd aan de opstapklasse voor de Formule 1: Arden International (het team van Christian Horner), BCN Competition (van voormalig Asiatech-baas Enrique Scalabroni), Durango, Supernova, DAMS (had ooit nog Formule 1 ambities), David Price Racing, HiTech Piquet, iSport international, ASM en Campos Racing.

Vergelijkbare artikelen