FANtv-nl-logo-mobile

GP van de USA 2006

Alonso is niet onverslaanbaar. In Indianapolis kwam de Spaanse Renault-rijder zelfs niet verder dan een vijfde plaats terwijl Schumacher won. Het kampioenschap is nog niet beslist!


De kwalificatie
Al in de kwalificatie bleek Ferrari dit keer het te kloppen team. Michael Schumacher pakte de pole (toch al weer de derde voor hem dit jaar). Massa kwalificeerde zich naast hem op de voorste startrij. Fisichella was met zijn derde tijd de snelste Renault-rijder, Rubens Barrichello werd vierde voor de tegenvallende Fernando Alonso.Niet alleen Ferrari, ook de Midlands kwamen opvallend sterk uit de bus. Beide coureurs overleefden de eerste kwalilificaties-sessie. Dat was voor het eerst dit seizoen. Albers werd uiteindelijk 14e, Monteiro 15e. De Midlands waren dit keer niet alleen de Super Aguri's, maar ook de Red Bulls te snel af. Ook Rosberg, Trulli en Liuzzi waren dit keer langzamer.


1.M. Schumacher (GER) Ferrari
2 F. Massa (BRA) Ferrari
3 G. Fisichella (ITA) Renault 
4 R. Barrichello (BRA) Honda
5 F. Alonso (ESP) Renault
6 J. Villeneuve (CAN) BMW
7 J. Button (GBR) Honda
8 R. Schumacher (GER) Toyota
9 K. Raikkonen (FIN) McLaren
10 N. Heidfeld (GER) BMW
11 J. Montoya (COL) McLaren
12 M. Webber (AUS) Williams
13 S. Speed (USA) Toro Rosso
14 C. Albers (NED) Midland
15 T. Monteiro (POR) Midland 
16 C. Klien (AUT) Red Bull
17 D. Coulthard (GBR) Red Bull
18 T. Sato (JPN) Super Aguri
19 J. Trulli (ITA) Toyota
20 F. Montagny (FRA) Super Aguri
21 V. Liuzzi (ITA) Toro Rosso
22 N. Rosberg (GER) Williams


De race
De wedstrijd begon met een klapper in de eerste ronde. Of eigenlijk twee klappers, want in de eerste bocht ging het in het achterveld mis, terwijl honderd meter verder enkele rijders uit het middenveld elkaar uitschakelden. Achterin werden Christian Klien, Franck Montagny en Scott Speed het slachtoffer. Ze vielen allen uit, terwijl Christijan Albers met een beschadigde voorkant de pits moest opzoeken. Hij kon daarna weer aansluiten achter de safetycar en de rest van het veld.De tweede klapper was nog spectaculairder. Doordat Montoya zich verremde, raakte hij de Honda van Button. Deze raakte vervolgens Heidfeld, die een paar keer over de kop ging. Alle betrokkenen, waaronder ook Mark Webber, moesten opgeven. 


Doordat onmiddelijk na de safetycar-periode ook Monteiro en Sato elkaar uitschakelden waren er na vijf ronden nog maar twaalf auto's over. Hierdoor zag het publiek in Indianapolis - evenals verleden jaar - maar heel weinig auto's op de baan.Massa had na de start de leiding genomen, maar moest deze na de eerste pitstop weer afstaan aan Schumacher. Spanning kende de race daarna niet meer. Daarvoor waren er nog te weinig auto's over en waren de verschillen te groot. Alleen Liuzzi en Rosberg vochten nog een duel uit, dat uiteindelijk door de Italiaan werd gewonnen.


Doordat Villeneuve, Albers en Ralf Schumacher uitvielen haalden slechts negen rijders de finish. Grootste pechvogel was Ralf, die met nog slechts tien ronden te gaan uitviel toen hij vijfde lag. Grote verliezer was Rosberg, hij was de enige die wel de finish haalde, maar zonder punten bleef.


1. M. Schumacher (GER) Ferrari
2 F. Massa (BRA) Ferrari      op 0.08
3 G. Fisichella (ITA) Renault      op 0.17
4 J. Trulli (ITA) Toyota     op 0.23
5 F. Alonso (ESP) Renault      op 0.28  
6 R. Barrichello (BRA) Honda      op 0.37  
7 D. Coulthard (GBR) Red Bull  op 1 ronde
8 V. Liuzzi (ITA) Toro Rosso  
9 N. Rosberg (GER) Williams 

Vergelijkbare artikelen