FANtv-nl-logo-mobile

DTM (Deutsche Tourenwagen Masters)

Jaarlijks brengt het DTM  een bezoek aan het circuit van Zandvoort. Hier vind je alle informatie over deze populaire raceklasse.De DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) bestaat sinds 1984. Dat jaar won Volker Strycek in een BMW 635 CSi. Na een aarzelende start - van 97 tot 99 werd het kampioenschap zelfs niet gehouden-, is deze raceklasse uitgegroeid tot  één van de belangrijkste toerwagenkampioenschappen. Samen met het WTCC vormt het de eredivisie van de tourwagenracerij.


De coureurs
Achttien mannen en twee vrouwen doen dit jaar mee aan het kampioenschap. Hieronder bevinden zich bekende namen als Mika Hakkinen, Heinz-Harald Frentzen en Jean Alesi. Ook Alexander Wurz, Giancarlo Fisichella, Gary Paffet en Christiaan Albers deden ooit mee aan de DTM. Toch stonden zij allen in de schaduw van de Duitser Bernd Schneider (ook al een voormalig Formule 1 rijder) die de titel vier keer won, en ook dit seizoen weer aan de leiding staat.


Andere grote namen die dit jaar meedoen zijn de Deen Tom Kristensen die zeven keer de 24 uren van Le Mans won en Mattias Ekstrom. Deze jonge zweed won het kampioenschap al in 2004, en neemt naast de DTM ook met succes deel aan rally's om het wereldkampioenschap. De Benelux wordt in de DTM vertegenwoordigd door de teamgenoten Vanina Ickx (dochter van Jacky Ickx) en Jeroen Bleekemolen. Beide besturen een Audi uit 2004.De auto's
Doordat Opel is gestopt doen er dit jaar nog maar twee automerken mee aan de DTM: Audi en Mercedes. Deze brengen auto's uit de bouwjaren 2006, 2005 en 2004 aan de start. Omdat de fabrikanten hun auto's ieder jaar verbeteren mogen de oudere auto's iets lichter zijn. Desondanks is een nieuwe auto broodnodig om aan de top mee te draaien. Bleekemolen en Ickx zijn dan ook in het achterveld te vinden met hun oudere auto's.


De auto's die deelnemen aan het kampioenschap zijn gebaseerd op vierdeurs productieauto's, de Audi A4 en de Mercedes C-Klasse. Het chassis is echter speciaal voor de autosport gemaakt. Deze is gemaakt van plastic  geconstrueerd rond een stalen frame met een stalen dak. Hulpmiddelen als ABS en traction control zijn verboden.Om de kosten te beperken zijn onderdelen als de versnellingsbak, de electronica van de motor en de remmen gelijk, zodat hier geen hoge ontwikkelingskosten mee gemoeid zijn. Een team van twee rijders mag gedurende een seizoen maar drie motoren gebruiken.


Dit zijn V8-motoren die circa 470 pk leveren. De banden worden exclusief door Dunlop geleverd. Deze stellen één type droogweerband en één type regenband ter beschikking aan de teams.


De races
De DTM-serie bestaat uit tien race-weekenden. Zes daarvan vinden plaats in Duitsland op vijf verschillende circuits. De seizoensopening en de finale vinden beide op Hockenheim plaats. Daarnaast maakt met internationale uitstapjes naar Brands Hatchs, Zandvoort, Barcelona en Le Mans.De raceweekends zijn te vergelijken met die in de Formule 1 met twee vrije trainingen op vrijdag, een vrije training en drie kwalificatie-sessies op zaterdag, en een warm-up en race op zondag. Alle twintig auto's doen mee aan de eerste sessie. De snelste veertien aan de tweede, en de top acht aan de derde. De race zelf duurt ongeveer een uur. Het is verplicht om gedurende de race minimaal twee pitstops te maken.   


Alle informatie over de DTM is te vinden op www.dtm.de                                                                      

Vergelijkbare artikelen