FANtv-nl-logo-mobile

NASCAR

Formule 1 rijder Juan Pablo Monytoya stapt over naar de NASCAR. Wij kijken hier naar deze in Amerika zeer populaire raceklasse.De National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) organiseert drie belangrijke race-series in Amerika. De NEXTEL Cup, the Busch Series and the Craftsman Truck Series. De NEXTEL Cup is hiervan het meest bekend. Deze serie wordt dan ook bedoelt als er over NASCAR gesproken wordt. De serie stond vroeger bekend als de Winston Cup. In 2004 nam NEXTEL echter de sponsoring over van Winston.


De Busch Series kun je zien als de tweede divisie van NASCAR. Hier worden minder races gereden, en het prijzengeld ligt lager. Toch toen de grote namen soms mee aan deze wedstrijden, meestal om te trainen voor de NEXTEL wedstrijd die een dag later op dezelfde baan wordt gehouden. De Truck Series wordt sinds 1995 gehouden, en NASCAR organiseert nog een groot aantal regionale series. Wij beperken ons hier echter verder tot de NEXTEL Cup.


De wedstrijden vinden voornamelijk op ovale circuits plaats. Er is wel bijna ieder weekend een race want de deelnemers aan de NEXTEL Cup rijden 36 wedstrijden in tien maanden. Op een aantal circuits wordt twee keer gereden.


De populairste raceklasse in Amerika
NASCAR is ontstaan in 1948, als een raceklasse waarbij met normale productieauto's gereden werd. In de loop der tijd zijn er echter steeds meer race-onderdelen aan de auto's toegevoegd. Vandaag de dag zien ze er nog wel uit als personenauto's, maar zijn het in feite 100 procent raceauto's. Er toen aan iedere wedstrijd 43 auto's mee.


De raceklasse is in Amerika ongekend populair. Alleen de National Football League haalt in dat land hogere kijkcijfers. Daarnaast worden de wedstrijden in circa 150 andere landen uitgezonden. In Nederland zijn deze via Eurosport te zien. Er gaat dan ook veel geld om in de NASCAR. In iedere race om de NEXTEL Cup is er vier miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen.Grote namen die momenteel aan de NASCAR meedoen zijn Tony Stewart (2 x kampioen), Jeff Gordon (4 x), Kurt Busch, Mat Kenseth, Bobby Labonte en Dale Jarret (allen 1 x). In 2007 zullen ook Juan Pablo  Montoya en misschien Jacques Villeneuve deelnemen.


Het kampioenschap
De puntentelling van NASCAR is veel ingewikkelder dan die van andere race-series. De competitie is opgedeeld in twee fases. De eerste bestaat uit 26 races. Naast de punten voor de raceuitslag (180 punten voor de winnaar, aflopend tot 34 punten voor de nummer 43) zijn er 5 bonuspunten te verdienen door minimaal één ronde aan de leiding te rijden.


Na de 26e wedstrijd gaat de competitie de tweede fase in. Daaraan doen alleen de rijders mee die in de top 10 staan, plus alle rijders die minder dan 400 punten achter de leider in de stand staan. De coureurs die meedoen om de titel krijgen opnieuw punten toegewezen. De leider van de Nextel cup begint met 5050 punten, de nummer twee met 5045. Bij elke positie lager gaan er 5 punten af. De rijders die buiten deze “Chase for the Nextel Cup” vallen (doordat ze meer dan 400 punten achterstand hadden) mogen nog wel meedoen, maar kunnen de geplaatste rijders nooit meer inhalen, al winnen ze iedere race. Daarvoor is hun achterstand in punten te groot geworden.


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl