FANtv-nl-logo-mobile

Tom Coronel kampioen!

SEAT Team Holland coureur Tom Coronel is voortijdig winnaar geworden van de Yokohama Independents Trophy, het kampioenschap voor privé rijders in het FIA WTCC.In de eerste race in het Spaanse Valencia reed Tom - waar mogelijk - een behoudende race om de titel veilig te stellen. Ondanks zijn streven om uit het hectische strijdgewoel te blijven kon Coronel niet voorkomen dat hij in een heftig gevecht met Chevrolet fabrieksrijder Alain Menu, en later met SEAT Sports rijder Gabriele Tarquini belandde. In de slotfase van de race had Tom nog een akkefietje met Tarquini, waarbij de Italiaan uiteindelijk het onderspit moest delven en de muur in schoot. Coronel kon met wat plaatschade doorrijden om uiteindelijk als derde privateer over de finish te komen. Zijn enig overgebleven concurent Stefano d'Aste kwam niet verder dan de zesde plaats in het kampioenschap voor privérijders.


Na afloop verklaarde Coronel: “In de kwalificatie en tijdens de warm-up was de auto heel constant en snel, maar in deze race bleef de snelheid duidelijk achter. Ik had veel last van onderstuur en kon het tempo niet echt bijhouden. Ik probeerde continu uit het gedrang te blijven, maar in de slotfase lukte dat niet echt. Gelukkig bleef de schade bij mij beperkt en kon ik met die veertiende plek de titel pakken.”


De beginfase van de tweede race verliep wederom hectisch. Gelukkig kon iedereen zijn race vervolgen, waardoor na de eerste van 13 ronden het hele veld over start-finish kwam. Coronel: “De druk was er af en ik wilde deze race gewoon lekker meedoen. Mijn start was goed, maar in de eerste ronde merkte ik al dat het onderstuur nog steeds in de wagen zat. Net als in de eerste race kon ik het tempo niet bijhouden. Zeker bij het accelereren vanuit de bocht moest ik mijn posities echt verdedigen. Meer dan die dertiende plaats zat er dus niet in. Maar goed, het belangrijkste is binnen: de Wereldtitel! Ik wist al eens eerder een Privateers kampioenschap te winnen, maar dat was een Europese titel. Nu is het een wereldkampioenschap. Lekker is ook dat wij de zaak hebben kunnen afronden voor de laatste dubbele race in Macau. Uit ervaring weet ik dat het daar veel lastiger is om punten te pakken. Het is er net een casino, door de verraderlijke stoepranden en andere obstakels in dat stratencircuit. Aan de andere kant kan ik nu zonder al te veel druk daar rijden en proberen er het maximale uit te halen. Dat wordt nu het doel. Zeg maar: 'De kroon op het werk', voor iedereen die deze titel mogelijk gemaakt heeft”, besluit Coronel zijn relaas.Xeno Grimmelt, algemeen directeur van SEAT-importeur Pon Car is uiteraard zeer ingenomen met de Wereldtitel van Tom Coronel. “Dit is de bekroning op het werk van vele mensen. Als ambassadeur van ons sportieve merk heeft Tom Coronel waargemaakt waar wij dit jaar voor gingen. Daarnaast was er de geweldige samenwerking tussen SEAT Nederland, SEAT Sport (de afdeling van de fabriek die alle autosportactiviteiten coördineert –red.) en het GR Asia Team van Paul Ridgway. Iedere race hebben zij een fantastische raceauto voor ons geprepareerd. Verder toonden zij zich een goede gastheer in de weekenden dat onze relaties de races bezochten. Zeker zo belangrijk zijn onze Nederlandse SEAT-dealers, die ieder weekend weer met Tom meeleefden, nog al eens zelf aanwezig waren en onder de indruk raakten van de strijd tussen de verschillende toonaangevende merken (o.a. BMW, Alfa Romeo, red.) binnen dit kampioenschap. Wereldkampioen! Deze prestatie onderschrijft heel duidelijk het sportieve imago dat wij als merk uitstralen.”

Vergelijkbare artikelen