FANtv-nl-logo-mobile

TT Circuit Assen

Op het circuit van Assen worden steeds vaker autosport-evenenten georganiseerd. Met de Champcars komt er zelfs een race van internationale alure naar Drenthe.De nationale raceklassen komen al regelmatig naar Assen voor hun wedstrijden, en er zijn ook regelmatige Duitse nationale wedstrijden te zien. Zo vond er bijvoorbeeld een wedstrijd van het Duitse Formule 3 kampioenschap plaats. Maar de ambities van Assen reiken verder. In 2007 zullen de Champcars (de Amerikaanse variant op de Formule 1) er een wedstrijd rijden.  


De geschiedenis van het TT circuit
Het huidige TT Circuit Assen kon tot stand komen dankzij de populariteit van de TT. In 1955 werd het circuit met een lengte van 7705 meter in gebruik genomen. In de eerste jaren stonden er nog boerderijen aan de binnenzijde van de piste, maar er  zijn in de loop der jaren heel wat aanpassingen gedaan die hebben geleidt tot een race-accomodatie die de concurrentie met Zandvoort aankan.


 In 1984 vond er een complete renovatie plaats en met het inkorten van de noordlus werd de lengte met 1,5 km teruggebracht. Vijf jaar later, in 1989, werd de accommodatie vernieuwd en flink uitgebreid. De baan werd met 3 meter verbreed tot 10 meter.Pas in 1992 werd het circuit voor het eerst permanent onttrokken aan het openbaar verkeer. In de herfst van 1998 werd begonnen met een complete upgrading van het circuit. Zo werden onder andere de publieksaccomodaties (de tribunes en de parkeerplaatsen) verbeterd. Om aan de steeds strengere veiligheidseisen te voldoen werd ook de veiligheid van het circuit aangepakt. Daarnaast werden dat jaar de faciliteiten voor de rijders, teams en sponsors verbeterd.


De laatst grote aanpassing van het TT Circuit Assen vond aan het einde van het sportseizoen 2005 plaats. Het circuit werd ingekort om 7.000 autoparkeerplaatsen te kunnen aanleggen en de bouw van TT World mogelijk te maken. Daarnaast werd de Noordlus aangepast, waardoor er een aantal tribunes veranderden. Tevens kwam er een compleet nieuwe tribune bij: de TT World tribune.


De noordlus werd grotendeels verwijderd en de totale lengte van de baan werd met meer dan een kilometer ingekort. Hiermee ontstond aan de noordkant van het circuit een compacte structuur die vanaf de omliggende tribunes goed is te overzien.Het huidige circuit
Het huidige circuit heeft een lengte van 4750 meter. Het langste rechte eind is 970 meter. Het (korte) nationale circuit heeft een lengte van 3.881 meter. Het is een aantrekkelijk circuit omdat de bezoekers heel dicht langs de baan zitten. Door de jaren heen heeft het circuit ondanks alle aanpassingen niets van haar charme en sfeer verloren.


In het merendeel van de vele bochten loopt het wegdek af naar de binnenkant. Dit, tezamen met het zeer stroeve asfalt, maakt dat er hoge bochtensnelheden mogelijk zijn. Hierdoor is het circuit van Assen een echt rijderscircuit en de rijders met de meeste durf en ervaring zijn hier duidelijk in het voordeel. Ook als het wegdek nat is blijft de grip hoog.


Het circuit heeft een toeschouwerscapaciteit van 61.270 zitplaatsen en meer dan 90.000 staanplaatsen.

Vergelijkbare artikelen