FANtv-nl-logo-mobile

Jaaroverzicht WK Rally (WRC) 2006

Sébastien Loeb (Citroën) is voor de derde maal rallykampioen geworden. Een fietsongeluk zorgde ervoor dat het seizoen onverwachts toch nog spannend werd.

De seizoensopening was voor de Finse Ford rijder Marcus Grönholm. De twee eerste rally's van 2006, die van Monte Carlo en Zweden, werden door hem gewonnen. Loeb wist echter beide malen beslag te leggen op de tweede plek, en had dus niet meer dan vier punten achterstand op zijn grootste rivaal. Nadat de Fransman in de kou, sneeuw en ijs van de eerste rally's overeind was gebleven sloeg hij zelf toe, en hoe! De vijf daaropvolgende wedstrijden vielen allen ten prooi aan de regerend kampioen. De rally's van Mexico, Spanje, Frankrijk, Argentinië en Italië werden allemaal door hem gewonnen. Ook Duitsland, Japan en Cyprus werden later in het seizoen door Loeb op zijn naam geschreven.Alleen in Griekenland en Finland moest hij Grönholm voor laten gaan. De stand na 12 wedstrijden was indrukwekkend, Loeb had er 8 gewonnen en was in de overige 4 rally's tweede geworden. Omdat Grönholm tussen zijn overwinningen door veel meer punten had gemorst was het kampioenschap al zo goed als zeker binnen. maar een ongeval maakte het seizoen toch nog even spannend.


Het was geen auto-ongeluk, maar een val met een mountainbike die Sébastien Loeb voor de rest van het seizoen - met een gebroken arm - uitschakelde. Met nog vier wedstrijden te gaan had Grönholm nog een kleine kans. Hij moest minimaal drie maal winnen en de vierde wedstrijd minimaal als derde beeindigen. Alleen dan - en als Loeb geen vervroegde rentree zou maken - zou de Fin het kampioenschap winnen.En hij kwam er nog heel dicht bij. Uiteindelijk zou Marcus Grönholm inderdaad drie van de vier wedstrijden winnen, maar in de tweede van de vier (Australië) kostte een crash het teveel tijd. De Fin werd geen derde maar vijfde, en kon de titel op zijn buik schrijven. Uiteindelijk kwam hij na een heel seizoen slechts één punt te kort.


Toch was Ford nog een beetje winnaar. Citroën kon het gemis van Loeb niet goed genoeg opvangen en verspeelde de titel bij de teams. Daar kon zelfs een eenmalig optreden van rally-legende Colin McRae in de Rally van Turkije niets aan veranderen. De andere Citroën-rijders, de Spanjaarden Pons en Sordo, misten gewoon de kwaliteit van Loeb om de prestaties van de kampioen te evenaren.Het rallyseizoen 2006 was toch al een tweestrijd Loeb / Grönholm, waar de rest niet bij in de buurt kon komen. Uiteindelijk wonnen Loeb (8) en Grönholm (7) alle rallyes, op één na. In Australië, waar Loeb niet deelname en Gronholm zijn titel verspeelde was het Hirvonen (Ford) die profiteerde. De Fin was ook in de eindstand van het kampioenschap 'best of the rest'.


Dat in 2006 de top zo smal was werd niet alleen veroorzaakt door de klasse van beide titelrivalen, maar ook door het ontbreken van sterke merkteams. Naast Citroën en Ford was alleen Subaru met fabrieksmateriaal aanwezig. De vlag van Citroen en Skoda werd afgelopen jaar verdedigd door privé teams. 

Vergelijkbare artikelen