FANtv-nl-logo-mobile

Sterk pakket voor Tom Coronel

Voor het vierde achtereenvolgende jaar komt de Nederlandse coureur Tom Coronel met SEAT uit in het FIA WK Toerwagens, kortweg WTCC.


Met ondersteuning van de Nederlandse SEAT-importeur Pon Car zal Coronel in actie komen met een SEAT Leon 2.0 FSI, die wordt ingezet door het Spaanse team SUNRED. Dit team is nauw gelieerd aan SEAT Sport en is op een steenworp afstand van de fabriek in Martorell nabij Barcelona gevestigd.


“Ik ben blij dat ik dankzij de enthousiaste betrokkenheid van de Nederlandse SEAT-organisatie ook dit jaar weer kan deelnemen aan het WTCC”, zegt Tom Coronel. “Dit is voor mij nog steeds het mooiste kampioenschap dat er is, en bovendien heb ik nu het beste pakket tot nu toe tot mijn beschikking!”

Na drie succesvolle seizoenen bij het Britse team GR Asia, waarin Coronel onder andere in 2006 de kampioenstitel won in de Yokohama Independents' Trophy, het aparte klassement voor privérijders in het WTCC, is nu in nauw overleg met alle betrokkenen besloten om de overstap te maken naar het Spaanse SUNRED-team, dat nauwe banden met SEAT Sport onderhoudt.


Tom Coronel legt uit: “SUNRED ontwikkelt in opdracht van de fabriek onderdelen voor de SEAT Leon in het WTCC, het team levert technisch personeel aan SEAT Sport en doet ook veel testwerk voor de fabriek. Omgekeerd komen alle monteurs vanuit SEAT Sport en is de eigenaar een voormalig engineer van het fabrieksteam. Het team beschikt over heel veel ervaring in de autosport. Zo waren ze vorig jaar bijvoorbeeld met vijf auto's actief in de Spaanse SEAT Leon Supercopa en namen ze met een zelf ontwikkeld prototype deel aan het Spaans GT-kampioenschap. Ook was SUNRED tijdens het laatste WTCC-raceweekend van vorig jaar in Macau in opdracht van SEAT Sport verantwoordelijk voor de inzet van de Leon van Rickard Rydell.”


Coronel is optimistisch over zijn kansen in het komende seizoen, dat op 2 maart van start gaat in het Braziliaanse Curitiba. “In de eerste plaats omdat ik dit jaar zal deelnemen aan de officiële tests van de FIA, zodat ik ook buiten de races om kilometers met de auto kan maken. Dat was in voorgaande jaren niet het geval. Daarnaast zie ik extra mogelijkheden, omdat door recente aanpassingen in het technisch reglement de kansen van de SEATs met benzinemotor zijn verbeterd, terwijl de auto's met diesel juist te maken krijgen met extra beperkingen. Zo mogen de SEATs Leon FSI blijven rijden met de vlakke bodemplaat en behouden ze hun gewichtsvoordeel. De diesels daarentegen mogen geen vlakke bodemplaat meer hebben, moeten zwaarder zijn en moeten bovendien hun turbodruk begrenzen. Bovendien blijft SEAT Sport de benzinemotor doorontwikkelen, dus wat dat betreft ziet het er goed uit!”

De afgelopen jaren was de oranje SEAT Leon van Tom Coronel een even opvallende als vertrouwde verschijning in het veelkleurige startveld van het WTCC, naast het WK Rally en het WK Formule 1 een van de drie officiële wereldkampioenschappen van de wereldwijde autosportfederatie FIA. Tijdens de twaalf raceweekeinden die voor het seizoen 2008 op de kalender staan, zal de SEAT Leon van Tom Coronel evenals de auto's van SEAT Sport grotendeels in de bekende SEAT-racekleur geel zijn uitgevoerd, zij het wel met enkele oranje accenten. 'Club SEAT' staat evenals vorig jaar prominent op de auto vermeld, subsponsors zijn VVS Verzekeringen, Autotrader, ATP Advanced Travel Partner, Wielengids.nl, McGregor en TW Steel.


Naast de circuits die vorig jaar al op de kalender stonden van het WTCC, keert de klasse dit jaar terug naar het circuit van Puebla in Mexico, dat vorig jaar eenmalig zijn plaats afstond aan Zandvoort. Nieuw dit jaar is een optreden op het circuit in het Japanse Okayama. Coronel kent dit circuit vanuit de jaren dat hij in Japan racete. “Ik vind het prachtig om weer terug te gaan naar Japan”, zegt hij.
Kalender WTCC 2008


2 maart  Curitiba Brazilië
6 april   Puebla  Mexico
18 mei   Valencia Spanje
1 juni   Pau  Frankrijk
15 juni   Brno  Tsjechië
13 juli   Estoril  Portugal
27 juli   Brands Hatch Groot-Brittannië
31 augustus  Oschersleben Duitsland
21 september  Anderstorp Zweden
5 oktober  Monza  Italië
26 oktober  Okayama Japan
16 november  Macau  China

Vergelijkbare artikelen