FANtv-nl-logo-mobile

SEAT heerst in Mexico

In de races om het WK Toerwagens op het circuit van Puebla waren de SEAT's oppermachtig. Ook Tom Coronel liet zich van voren zien.


De Spanjaard Jordi Gené en de Portugese oud-Formule 1-coureur Tiago Monteiro waren beide met een SEAT Leon TDI de winnaars van de derde en de vierde race van het FIA WK Toerwagens op het circuit van Puebla in Mexico.


De Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel presteerde met zijn SEAT Leon met benzinemotor goed: met een vierde en een zesde plaats scoorde hij in beide races punten voor het kampioenschap. De tweede race was met een zesvoudige overwinning voor SEAT de succesvolste wedstrijd voor het Spaanse merk in de historie van het WTCC.Op zaterdag vierde Tom Coronel in Puebla zijn 36e verjaardag en hij bezorgde zichzelf een fraai geschenk door in de kwalificatie de derde tijd te rijden. “Ik heb helemaal niet zoveel aan de afstelling van de auto veranderd, maar dit circuit schijnt mij en de auto gewoon te liggen. Twee jaar geleden scoorde ik hier al goed, drie jaar geleden ook en nu lijkt het ook weer goed te gaan,” verklaarde Coronel na afloop van de training. “Het had zelfs nog iets sneller gekund, want op mijn laatste snelle run maakte ik in de middelste sector nog een klein foutje. Ik wist al dat mijn auto goed was, had in de vrije training ook al een longrun gereden die perfect verliep, maar een derde plaats had ik ook niet helemaal verwacht. Zelf had ik gerekend op een plek ergens tussen zes en acht. Dat het uiteindelijk de derde plaats werd, is natuurlijk nog veel mooier!” Snelste SEAT-rijder in de kwalificatie was de Spanjaard Jordi Gené, die met zijn Leon TDI de pole-position veroverde.


Bij de vliegende start van de eerste race verloor Coronel één plek aan SEAT-merkgenoot Rickard Rydell, die direct naar de tweede plaats doorschoof. “Die kwam erlangs, ik zat aan de buitenkant en kon niets doen,” zou Coronel na afloop verklaren. De Nederlander haakte achter de Italiaanse oud-Formule 1-rijder Nicola Larini aan en reed zo op de vierde plaats, terwijl Jordi Gené optimaal profiteerde van zijn pole-position en bij de start de leiding pakte, die hij gedurende de hele race ook niet meer afstond. Zo stelde de Spanjaard zijn vierde WTCC-overwinning veilig. Rickard Rydell werd als tweede geklasseerd en completeerde daarmee de dubbelzege voor SEAT bij de eerste race in Mexico. Tom Coronel reed in de beginfase van de race dicht achter Larini, maar liet het gat naar de Italiaan daarna iets groter worden. “Toen ik zo dicht achter Farfus reed, merkte ik dat de water-temperatuur in de motor teveel opliep. Daarom liet ik me wat terugvallen met het idee dat ik later in de race het gat wel weer dicht zou rijden. Dat lukte helaas niet helemaal en zo werd ik uiteindelijk vierde, een resultaat waarmee ik zeker tevreden ben.” Achter Coronel eindigden ook Gabriele Tarquini als vijfde, Yvan Muller als zesde en Tiago Monteiro als zevende voor SEAT in de punten.


Vanwege de 'reversed-grid-regeling', de omgekeerde startvolgorde voor de eerste acht rijders uit de eerste race in de tweede wedstrijd, vertrok Tiago Monteiro vanaf de tweede startplaats. Bij het accelereren naar de eerste linkerbocht profiteerde de Portugees optimaal van de betere trekkracht van zijn SEAT Leon TDI en pakte de leiding. Daarna reed hij zijn eerste overwinning in de WTCC naar huis. Na spannende duels bij de achtervolgers eindigden Monteiro's merkgenoten Rydell, Tarquini, Muller Gené en Coronel op de plaatsen twee tot en met zes. “In de tweede race had ik nog meer plezier dan in de eerste,” zei Coronel. “Gené maakte op een bepaald moment een foutje, waardoor ik van het gas moest en een paar rijders me voorbijstaken, maar gelukkig heb ik me vanaf de tiende plaats weer kunnen opwerken naar de zesde plek.” De Belgische SEAT-coureur Pierre-Yves Corthals won in beide races het klassement voor privérijders. Rickard Rydell nam met zijn twee tweede plaatsen van Puebla de leiding in de tussenstand van het WK over. Coronel staat achtste met tien punten.


Zaterdag heeft de Nederlandse SEAT-delegatie in het Mexicaanse Puebla op uitgebreide wijze stilgestaan bij de 36e verjaardag van Tom Coronel. Nadat hij in de kwalificatie een uitstekende derde tijd had weten te noteren, werd hij luid toegezongen door teamleden van zijn Spaanse team Sunred, onder leiding van teammanager Joan Orus. Aansluitend mocht het feestvarken op typisch Mexicaanse wijze de felicitaties in ontvangst nemen. Volgens goed gebruik mag de jarige in kwestie een heuse pop stuk slaan. In deze papieren pop, een piñata genaamd, zit naast het nodige snoepgoed en confetti ook het cadeau verstopt. Coronel startte aarzelend, maar wist uiteindelijk zijn piñata met enkele ferme klappen te vermorzelen. Vervolgens kwamen velen de jarige coureur gelukwensen, waaronder collega SEAT-coureurs Tiago Monteiro en Jordi Gene, en SEAT Sport baas Jaime Puig.De volgende races voor het WK worden op 18 mei verreden in het Spaanse Valencia

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl