FANtv-nl-logo-mobile

Twee Abarths Grande Punto S2000 op erepodium IRC

Juho Hanninen (Peugeot) heeft de IRC Rally van Rusland gewonnen. De twee Abarths Grande Punto S2000 reden ook naar het podium.


De twee Abarths Grande Punto S2000 van het officiële Abarth-fabrieksteam hebben dit weekend een uitstekende prestatie geleverd in de Rally van Rusland, het vierde evenement in het Intercontinental Rally Championship. Beide Abarth-coureurs eindigden op het erepodium waardoor belangrijke punten voor het kampioenschap bij de merken en bij de rijders werden behaald.Door de zware regenval voor de start waren de onverharde bospaden in Rusland nabij de Finse grens verraderlijk geworden. Doordat de klassementsproeven twee maal werden gereden lagen er de tweede doorgang ook nog eens de nodige losgewoelde stenen op het parcours. Direct vanaf de start nestelden de Abarth-rijders Basso en Alen zich op de 2e en 3e plaats. Alen kreeg echter op de eerste dag twee lekke banden waardoor hij na de vierde klassementsproef van de 2e naar de 6e plaats zakte.


De tweede dag verloor Giandomenico Basso enkele plaatsen door remproblemen en klom de voormalige WRC-rijder Kopecky op naar de 2e plek. Maar na de 7e klassementsproef hadden de Abarth-rijders weer orde op zaken gesteld. Anton Alen, vorig jaar winnaar van de rally in Rusland, scoorde een snelste tijd op de met 29 kilometer langste proef van de rally, Topolki. Hierdoor keerde hij als 2e terug in het servicepark ondanks weer een lekke band op de voorlaatste KP. Ook Basso kon een snelste tijd noteren, op KP 10, waardoor hij de derde plaats steviger in handen kreeg, ondanks 40 seconden tijdverlies op de laatste proef van dag 2 door een beschadigde voorruit.


Op de derde dag bleven de drie topposities ongewijzigd, omdat de twee Abarth-rijders belangrijke concurrenten voor de titel, Peugeot-rijders Freddy Loix en Nicolas Vouilloz, achter zich wisten te houden. Anton Alen: “Ik ben drie keer lek gereden. Jammer, want anders had ik zeker om de overwinning kunnen strijden. Die lekke banden hebben echter te veel tijd gekost. Maar als Abarth-team hebben we hier uitstekend gepresteerd.”


Met Alen's teamgenoot Giandomenico Basso ook in de topdrie stonden er twee Abarths op het erepodium na een sterk gereden rally.


In het kampioenschap staan Rossetti en Vouilloz nu samen aan de leiding met 10 punten voorsprong op Loix en 11 op Kopecky. Op 12 punten volgen Hanninen, Alen en Basso.

Vergelijkbare artikelen