FANtv-nl-logo-mobile

Yvan Muller vergroot voorsprong

De Franse Seat-fabriekscoureur Yvan Muller is de grote winnaar geworden van het negende raceweekeinde van het FIA WK Toerwagens op Imola in Italië.


In de 17e race van het seizoen behaalde de Fransman met zijn Seat Leon TDI voor de tweede keer dit jaar een overwinning, in de tweede wedstrijd op Imola werd hij vijfde.Daarmee vergrootte hij zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het WTCC tot twaalf punten. De Nederlandse Seat-coureur Tom Coronel eindigde in de beide races als vijftiende.


Het WTCC kwam voor de eerste maal in actie op het circuit van Imola, dat in de afgelopen jaren een ingrijpende verbouwing onderging. Met name de Seat Leon TDI's konden op het heuvelachtige circuit optimaal profiteren van hun superieure tractie. Dat bleek al in de kwalificatietraining, waarin Rickard Rydell en Yvan Muller voor Seat de startplaatsen één en twee voor zich opeisten en ook Gabriele Tarquini als zesde zich goed wist te kwalificeren. Voor Tom Coronel verliep de tijdtraining minder positief: een concurrent reed hem tijdens zijn snelle ronde danig in de weg en zorgde er daarmee voor dat Coronel niet verder kwam dan de ronduit teleurstellende 19e positie. “Dat ik daar niet blij mee ben, behoeft geen betoog”, verklaarde Coronel na afloop, zichtbaar boos over het onsportieve gedrag van zijn opponent.In de eerste race zorgden de leider in de WK-stand Yvan Muller en Rickard Rydell voor een Seat-dubbelzege door als eerste en tweede over de eindstreep te komen. Voor Muller was het zijn tweede zege van het seizoen en Rydell mocht alweer voor de zesde keer dit jaar op het podium plaatsnemen. Ook de Italiaan Gabriele Tarquini reed met zijn Seat Leon TDI voor eigen publiek als vijfde in de punten. Tom Coronel kwam als vijftiende over de eindstreep en zei: “Ik heb volgens mij een foutloze race gereden. Ik had een mooi gevecht met de Belgische Seat-rijder Corthals. Omdat die strijdt om de titel bij de Independents heb ik hem uiteindelijk maar voorgelaten, want ik zag dat zijn concurrenten steeds dichterbij kwamen en hij kan die punten goed gebruiken.”


In de tweede wedstrijd, waarin de eerste acht rijders uit de eerste race als altijd in omgekeerde volgorde starten, was Gabriele Tarquini al in de eerste ronde uitgeschakeld. Yvan Muller wist in de fel bevochten race nog drie plaatsen goed te maken en eindigde als vijfde, één plaats voor zijn Zweedse merkgenoot Rickard Rydell. Tom Coronel kwam wederom als vijftiende over de eindstreep. Dat hij in de race van start kon gaan, had hij te danken aan een fantastische prestatie van zijn team SUNRED, dat er binnen de toegestane reparatietijd van slechts 15 minuten in slaagde om de versnellingsbak van zijn auto te wisselen. “Dat hebben ze echt perfect gedaan”, sprak Coronel zijn bewondering uit.Met nog zes races te gaan leidt Seat-coureur Yvan Muller met 80 punten in de tussenstand van het WK. Gabriele Tarquini blijft tweede met 66 punten, Rickard Rydell is derde met 62 punten, waarmee dus de eerste drie plaatsen in het kampioenschap in handen van Seat-rijders zijn. Seat leidt ook in de tussenstand van het merkenkampioenschap met 241 punten voor BMW (207) en Chevrolet (177).


De volgende races voor het WK worden op 5 oktober verreden op het circuit van Monza, eveneens in Italië.

Vergelijkbare artikelen