FANtv-nl-logo-mobile

Hirvonen blijft strijden voor de titel

Twee Ford-rijders liepen expres een tijdstraf op in de Rally van Corsica, om zo de titelaspiraties van hun teamgenoot Mikko Hirvonen in stand te houden. Maar of dat genoeg is om Loeb (Peugeot) van zijn vijfde wereldtitel af te houden???


Het BP Ford Abu Dhabi World Rally Team heeft zich vandaag als tweede en derde weten te plaatsen tijdens de 13e ronde van het FIA World Rally Championship. Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen verzekerden zich van een tweede plaats in hun Ford Focus RS World Rally Car door 6.9 seconden eerder de finish in Ajaccio te bereiken dan hun teamgenoten François Duval and Patrick Pivato, die eveneens in een Ford Focus RS WRC reden.Hirvonen en Duval streden voor de tweede en derde plaats tijdens de eerste twee dagen, waarbij het gat nooit groter werd dan zes seconden. Echter, toen Hirvonen op de eerste dag een kuil in de weg raakte en moest stoppen om zijn band te vervangen, werd het scorebord omgedraaid. De 28-jarige Fin zakte af naar een vijfde positie achter teamgenoot François Duval, Jari-Mattui Latvala en Petter Solberg. Toen Solberg later ook de dupe werd van een lekke band, wist Hirvonen naar de vierde plek te klimmen en zo de titelaspiraties van Ford en Hirvonen nieuw leven in te blazen.


Duval checkte opzettelijk te vroeg in bij de start van het laatste gedeelte om een tijdstraf van twee minuten te krijgen, terwijl Latvala bewust te laat inklokte om een tijdstraf van 90 seconden te krijgen. Dit zorgde ervoor dat Hirvonen beslag kon leggen op de tweede positie. Door de extra verdiende punten bedraagt zijn achterstand met nog twee rally's te gaan in het klassement nu 14 punten, terwijl het als tweede geklasseerde BP Ford Abu Dhabi Team de achterstand tot 23 punten terug heeft weten te brengen.Het Mediterrane eiland werd gedurende de gehele rally onafgebroken door zon overgoten en bood met een parcours van ruim 359 kilometer langs de westkust een schitterende locatie. De bochtige bergwegen vormden een grote uitdaging voor de rijders, terwijl de mix van hoge temperaturen en gaten in het asfalt het uiterste vroegen van de banden.


“Ik waardeer enorm wat Jari-Matti en François hebben gedaan om mij te helpen in deze titelrace,” aldus Hirvonen. “Gedurende de gehele race waren er enorme gaten in het asfalt en ik zag 4 kilometer na de start een kuil in het wegdek zitten. Ik besloot er overheen te rijden -iets wat je soms wel doet en soms niet- maar helaas sloeg de klap een gat in mijn rechtervoorband. Ik had dit kunnen voorkomen door om de kuil heen te rijden dus het was mijn eigen fout. Ik moest soppen om de band te vervangen.”


“Er is nog steeds een kans om de titel te winnen en ik zal al het mogelijke proberen in Japan en Groot-Brittannië. Ik ben erg tevreden over mijn snelheid op asfalt en mijn vertrouwen op deze ondergrond is na vandaag en vorige week in Spanje enorm gestegen,” voegt hij vervolgens toe.


Doordat Loeb op Corsica won is de achterstand van Hirvonen echter alleen maar groter geworden. Deze bedraagt nu 14 punten. Bij winst in Japan is Loeb kampioen, ongeacht de plaats waarop Hirvonen eindigt.


Volgende ronde
Na twee asfaltrally's zal het de voorlaatste rally volgende maand plaatsvinden op gravel. De rally van Japan (30 oktober – 2 november) zal opnieuw worden verreden op het meest noordelijkste eiland van Hokkaido, maar heeft in tegenstelling tot de voorgaande editie een nieuwe basis in Sapporro en een compleet nieuwe route.

Vergelijkbare artikelen