FANtv-nl-logo-mobile

Formule 2

De Formule 2 raceklasse komt weer terug. Na een afwezigheid van 25 jaar organiseert de FIA in 2009 weer een officieel kampioenschap.


In 1984 was de Nieuw Zeelander Mike Thackwell de laatste Formule 2 kampioen. De Formule 2 werd toen vervangen door de F3000, die later op zijn beurt weer de GP2 werd.


De GP2 blijft gewoon bestaan, en de races zullen ook in het voorprogramma van de Formule 1 afgewerkt blijven worden. De Formule 2 wordt door de FIA aan het WTCC gekoppeld. De wedstrijden van de Formule 2 en het WK voor toerwagens worden grotendeels in hetzelfde weekend op dezelfde circuits verreden. Hoewel de auto's veel op elkaar lijken zijn de kosten van de Formule 2 aanmerkelijk lager dan die van de GP2. Een GP2 auto een seizoen laten rijden kost 1,3 miljoen euro. Een Formule 2 auto op de baan brengen zal niet meer dan twee ton kosten.Om kosten te sparen wordt er per weekend weinig gereden. Een Formule 2-weekend bevat twee races. Deze bestaan elk uit een training van een uur, een kwalificatie van een uur en een race van circa 175 kilometer. Daarnaast zijn er zes officiële testdagen. Drie vóór en drie tijdens het seizoen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 24.


De raceklasse zal in opdracht van de FIA georganiseerd worden door MotorSport Vision van Jonathan Palmer (zelf F2 kampioen in 1983). Er zal gereden worden in auto's die door Frank Williams ontwikkeld zijn. De motor wordt door Audi geleverd en zal een motorinhoud van 1800cc hebben met daarop een turbo gemonteerd.


Met de Formule 2 komt er een raceklasse met naam en faam terug. De eerste formule 2 wedstrijden werden al kort na de Tweede Wereldoorlog gehouden. In 1967 werd het eerste Europese kampioenschap verreden. Op de lijst met kampioenen prijken veel bekende namen zoals Jacky Ickx, Clay Regazzoni, Ronnie Peterson, Jacques Laffite, Jean-Pierre Jabouille en René Arnoux.


Wie zijn naam aan dat rijtje mag toevoegen blijkt pas aan het eind van het seizoen. Qua kwaliteit lijkt de Formule 2 het het eerste seizoen nog af te leggen tegen de GP2. Erkende grote talenten vermeld de deelnemerslijst nog niet. Rijders die wel deelnemen zijn Jason Moore (kampioen Formule Palmer), Armaan Ebrahim (bekend uit de A1GP), Julien Jousse (3e in de World Series by Renault), Mikhail Aleshin (4e in de World Series by Renault), Robert Wickens (12e in de World Series by Renault), Sebastian Hohenthal (7e in Brits F3),  Natacha Gachnang (3e in Spaanse F3, en enige dame in het veld), Nicola de Marco (4e in Spaanse F3), Jack Clarke (5e in Formule Palmer), Tobias Hegewald (5e in Formule Renault Euro Cup), Henry Surtees (zoon van John Surtees), Alex Brundle (zoon van Martin Brundle) en Jolyon Palmer (zoon van de baas).Toch kunnen de toppers van het kampioenschap een mooie bonus verdienen. De top 3 van het kampioenschap krijgt een superlicentie. Deze rijders mogen dan aan Formule 1 races deelnemen.


Het kampioenschap start vrij laat, op 29 mei in Valencia. Er zijn 8 raceweekends, met in totaal 16 races. In het weekend van 28 juni wordt België (Spa) aangedaan.


Alle informatie over het kampioenschap is te vinden op www.formulatwo.com

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl