FANtv-nl-logo-mobile

Racen op aardgas

Aardgas is een schone brandstof, maar ook een snelle? Volgens Volkswagen wel. Aan de 24 Uur van de Nürburgring doen twee Sciroccos GT24 op aardgas mee.


Twee van deze milieuvriendelijke racewagens doen 23 en 24 mei mee op de Nürburgring. Een speciaal Nederlands tintje is dat coureur Carlo van Dam één van de Sciroccos zal besturen.


De GT24-CNG-motor (Compressed Natural Gas = samengeperst aardgas) die voor de uithoudingsrace is ontwikkeld, is gebaseerd op de 2,0 liter turbomotor van de Scirocco GT24. Met deze motor behaalde Volkswagen in 2008, nog voor de marktintroductie, met de Scirocco de eerste en tweede plaats bij de 24-uursrace op de Nürburgring. De aardgasvariant heeft een maximumvermogen van bijna 300 pk en een maximumkoppel van 350 Nm. Behalve met de op aardgas rijdende Sciroccos doet Volkswagen ook aan de race mee met drie Sciroccos GT24 met een 2,0 liter turbo benzinemotor.


 


Betere prestaties
De nieuwe generatie aardgasturbomotoren profiteert optimaal van de hoge klopvastheid van aardgas met een octaangetal van ongeveer 130. Daardoor presteren deze motoren beter onder hoge belasting dan motoren op reguliere brandstoffen. Bovendien is aardgas bijzonder milieuvriendelijk en aantrekkelijk geprijsd. Aardgasmotoren stoten overigens gemiddeld 25 procent minder CO2 uit dan conventionele verbrandingsmotoren en bij de verbranding komt vrijwel geen fijnstof vrij.


Ook groen gas buiten het circuit
Om het rijden op milieuvriendelijk aardgas te bevorderen, is de Nederlandse Volkswagen-importeur eind vorig jaar een exclusieve samenwerking aangegaan met Essent. Dit energiebedrijf voorziet alle aardgasvoertuigen uit het Volkswagen-gamma van CO2-neutraal Groen Gas. Volkswagen is door de samenwerking met Essent de grootste aanbieder van autos op Groen Gas in Nederland.


Het bedrijfswagenprogramma van Volkswagen voorziet in Groen Gas-uitvoeringen van de Caddy, de Touran Van en de Transporter. Bij de personenautos bestaat het aardgasprogramma uit de Caddy Combi, de Touran en de Passat. Alle aardgasvoertuigen uit het Volkswagen-gamma zijn CO2-neutraal doordat ze voorzien zijn van Groen Gas-garanties van Essent. Vanaf eind 2009 zijn er in Nederland, strategisch verspreid over het land en rond de grote steden, vijftig stations waar aardgas kan worden getankt. Dat maakt aardgas ook voor particuliere autogebruikers tot een interessante optie.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl