FANtv-nl-logo-mobile

Alfa's met Selespeed

De nieuwste generatie van de ultrasportieve Selespeed transmissie is vanaf nu ook leverbaar voor de Alfa Spider en Alfa Brera.


Selespeed combineert de voordelen van een handgeschakelde versnellingsbak met het gemak en het comfort van een automaat. Je kunt er makkelijk mee op en neer schakelen zonder koppeling. En dat scheelt tijd. Of je schakelt via flippers op het stuur, zoals Michael Schumacher, dat is pas sportief rijden!


Er zijn twee van deze flippers (stuurknoppen). Een Plus om op te schakelen, en een Min om een versnelling terug te gaan. Dat laatste is overigens niet persé nodig. Zodra de snelheid te laag wordt voor de versnelling waarin de auto staat, schakelt deze zelf terug.


Zelf twee versnellingen terugschakelen - bijvoorbeeld voor een bocht - kan door twee keer op de Min te drukken. De Alfa geeft dan een heel sportief stootje tussengas. Je kunt tijdens het schakelen gewoon je voet op het gas houden, maar deze even loslaten schakelt prettiger. Koppelen is niet nodig. De Selespeed modellen beschikken wel over een versnellingspookje. Dit is meer een joystick, die evenals de stuurflippers alleen naar Plus en Min schakelen. Deze kun je in plaats van de flippers gebruiken, maar de stick heeft twee extra functies. Je gebruikt deze ook om de auto in z'n vrij of in z'n achteruit te zetten.


Je kunt onder het rijden de joystick en de flippers ook gewoon laten voor wat ze zijn en Selespeed in de automaat zetten. Lekker cruisen!


De introductie van de tweede generatie Selespeed brengt nieuwe verfijningen. Nieuw is de 'sport' stand, die ervoor zorgt dat de versnellingsbak later opschakelt en het schakelproces 0,5 seconden verkort. Tijdens de standaardacceleratie van 0 tot 100 km/u levert dat gemiddeld een volle seconde tijdwinst op ten opzichte van de automatische 'drive' stand.


De voordelen van het Selespeed-systeem zijn groot. Je hebt geen vermogensverlies dankzij directe krachtoverdracht, geen extra brandstofverbruik, geen kruipneiging en ultrakorte schakeltijden.


De nieuwste generatie Selespeed transmissie is leverbaar in combinatie met diverse benzinemotoren in de Alfa 147, Alfa 159, Alfa 159 Sportwagon, Alfa GT en voortaan dus ook in de Alfa Brera en Alfa Spider.

Vergelijkbare artikelen