FANtv-nl-logo-mobile

Chevrolet Corvette Z06

De Corvette Z06 kun je met een gerust hart betitelen als de vetste Vet ooit gebouwd.


De Corvette Z06 is niet zomaar een snellere versie van Corvette: Het is bijna een compleet nieuwe auto. De ontwerpers zijn zo radicaal geweest om speciaal voor deze Z06 het hele stalen chassis van de Corvette te vervangen voor een aluminium chassis.



De carrosserie is van kunststof, de Voorschermen van koolstofvezel en het dak van magnesium. Allemaal om gewicht te besparen. Ook de stroomlijn is verbeterd, onder andere door gebruik te maken van een lang doorlopende achterruit. Dit alles resulteerde in de snelste Corvette ooit gebouwd. Topsnelheid? 320 kilometer per uur!


Chevrolet mag dan de reputatie hebben Amerikaanser dan Amerikaans te zijn. De roots van het merk liggen in Zwitserland. Dit is nog steeds te zien aan de  Zwitserse vlag in het logo. Één van de oprichters, Louis Chevrolet, werd in 1878 geboren in het Zwitserse La Chaux de Fonds als zoon van een horlogemaker.


Het succesverhaal van de Corvette begint op 2 juni 1952, wanneer de twee mannen aan de top van General Motors, Harlow Curtice en Thomas Keating, het groene licht geven voor de fabricage van het prototype EX-122. De Corvette was geboren; een legendarische sportwagen genoemd naar de snelle marineschepen uit de Korvet-klasse.


Wat maakt de Z06 anders dan de gewone Corvette? De eerder genoemde materialen, stroomlijn en snelheid, maar ook interieur. Het stuur is kleiner, en de diepere stoelen hebben meer zijdelingse steun. Voor je doemt de lange motorkap op. De voorschermen geven perfect aan waar je de auto in een bocht kan plaatsen.



En dan het geluid. Op gewicht te besparen is minder geluidsisolatie geplaatst. Helemaal niet erg! De roffel van de V8 is donkerbruin. Een V8 is altijd lekker om te horen, maar dit geluid is briljant. De Vette soundtrack wordt veroorzaakt door vlinderkleppen in de uitlaat, die open en dicht gaan op het commando van het gaspedaal.


Het blok is ontwikkeld voor lange afstand racerij. Op Le Mans zijn de Corvettes in de GT1 klasse onverslaanbaar. Ze hebben de reputatie onverwoestbaar te zijn. Alles is zo gemaakt dat het blok de 24 uurs marteling kan doorstaan. 7 hele liters aan V8 power leveren 512 pk en 637 Nm aan koppel. De 100 wordt in 3,9 seconden gehaald. De 6e versnelling is enorm lang. Bij 120 draait ie ongeveer 1600 toeren. Theoretisch kan je in zijn 6e versnelling 425 kilometer per uur halen!


Zeker voor een Corvette heeft de Z06 een geraffineerd weggedrag: heel nauwkeurig. Als een magneet wordt je aan de weg gezogen.


En dan het exterieur. Met die mooie Ferrari-achtige koplampen. Overal scherpe vouwen, 2 dubbele achterlichten en twee keer twee dubbel gepijpt met 4 uitlaten. En wat opmerkelijk is, je kunt er nog eens een reisje mee maken, want de bagageruimte is echt bruikbaar; een unicum voor een sportwagen.


Dit alles kost 121.000 euro. Dat zijn veel duiten, maar in aanmerking genomen wat je er voor krijgt niet eens zo heel duur. De Z06 is een serieus goede sportwagen geworden. Geen boeren Amerikaanse ragbak maar een verfijnde Porsche killer. De vetste Vet ooit gebouwd!


Vergelijkbare artikelen