FANtv-nl-logo-mobile

Cadillac BLS

Een echte Amerikaan, maar wel speciaal voor de Europese markt ontwikkeld. Dat schreeuwt om een rijtest!Iedereen kent nog wel die gigantische Caddy's die 1 op 1 liepen. Met grote vleugels van een meter. Zo hoog op de kont dat ze bijna opstegen. Alhoewel… dat opstijgen zal  met 3 ton schoon aan de haak ook best wel meevallen.


In die tijd was het motto: Big Cars, Big Business! Maar tijden veranderen. Geen Extra Large Caddy Super Mega Upgrade, maar een mooi elegant maatje 36. Mogen wij voorstelllen: De Cadillac BLS!Hoewel de BLS er erg Amerikaans uitziet, is deze door de Yankees speciaal voor ons Europeanen ontwikkeld. Dat pakte goed uit, want de BLS is de populairste Caddy aan deze kant van de oceaan. Het is het kleinste model die het merk ooit heeft gebouwd. De Amerikanen noemen het een “compact car”, maar naar onze maatstaven is het eerder een ruime middenklasser.


De prijslijst begint bij 35.790 euro. Daarvoor krijg je de versie met de 175 pk sterke 2,0-liter viercilinder turbomotor en een handgeschakelde vijfversnellingsbak.
De topuitvoering met 2,8-liter turbomotor is voorzien van een zestraps automaat met Driver Shift Control.


Een gorgelende Bick Block V8 hoef je natuurlijk niet te verwachten in deze “kleine Caddy”. Maar, en dat is verrassend voor een Amerikaan, hij wordt als aller-eerste Caddy geleverd met een direct ingespoten turbo diesel. Een motor die  150 pk levert, en een Extra Large koppel van 320 Nm bij 2000 toeren.De diesel in combinatie een zestraps automaat is ideaal voor de businessman, die met de BLS een originele auto heeft. Cadillac is een merk dat zich onderscheidt door zijn vormgeving. Niet bedoeld voor saaie watjes, maar mensen die zich durven te onderscheiden. Kijk naar de grote lamellen in de prominente grille, de scherpe vouwen en de hoekige bumpers. Ook de smalle, rechtopstaande achterlichten en het met LEDs werkende remlicht in de rand van het kofferdeksel zijn typisch Cadillac.


De BLS ligt goed op de weg en stuurt prettig. Voor een Amerikaan stuurt hij opmerkelijk strak. De door ons getestte diesel uitvoering kan full pull on the Highway een topsnelheid van 210 kilometer per uur halen, en een sprintje naar the 60 miles per hour is een piece of cake in minder dan 10 seconden.


Vanwege de relatief korte wielbasis van 2,68 meter vertaalt de lengte van de Cadillac zich niet direct in een zee van binnenruimte. Maar voorin is het goed toeven, en op de achterbank hoef je zeker niet te klagen.Achter het stuur is het een mengeling van Europese en Amerikaanse smaak. De vorm van het dashboard en de klokken zijn typisch Amerikaans. De materialen stralen kwaliteit uit: Degelijke afwerking en zachte kunststoffen.


De auto is standaard al rijk uitgerust met airco, electrische ramen, 16 inch lichtmetalen wielen en cruise control. De getestte BLS was uitgevoerd met het Prestige pakket: Dat bestaat uit navigatie,  Bose audio en leren bekleding. Dat laatste zou wat ons betreft verplicht moeten zijn in een Caddy!


De prijzen van de BLS liggen zo'n tien procent onder die van de vergelijkbare BMW's en Audi's. Dus als je je wilt onderscheiden van de rest....!


Vergelijkbare artikelen