FANtv-nl-logo-mobile

Uitleg winterbanden

De wintermaanden zijn aangebroken en de temperatuur daalt. Vriesweer en regen zorgen voor gladde wegen. Het is niet onverstandig om deze maanden winterbanden onder de auto te monteren. Zeker niet als je ook nog op wintersport gaat.

Wat zijn de voordelen van winterbanden? Waar moet je op letten en hoe kun je ze het beste opslaan als de temperaturen weer stijgen?

De moderne winterband is gemaakt van een speciaal ontwikkeld rubbermengsel op basis van silicium, waardoor de band soepel blijft bij lagere temperaturen en zijn grip behoudt. Het profiel van de winterband is doorgaans fijner dan dat van een zomerband. Het aantal lamellen (dunne gleuven in het profiel) is hoger dan bij een zomerband. Winterbanden zorgen voor een betere afvoer van water en sneeuw.  

M+S
Bij temperaturen onder de zeven graden is het al aan te raden om winterbanden onder de auto te plaatsen. Deze banden hebben een stevige grip op zowel natte, besneeuwde als beijzelde wegen. Een winterband kun je herkennen aan het opschrift M+S (modder en sneeuw) op de zijkant van de band.

Maximum snelheid winterbanden 
Op (winter)banden staat een snelheidsaanduiding in de vorm van de letter Q (maximaal 160 kilometer per uur), T (maximaal 190 kilometer per uur), H (maximaal 210 kilometer per uur) en V (maximaal 240 kilometer per uur). 

Deze aanduiding is niet voor niets. De fabrikant heeft de banden getest op deze snelheden en daar de kwaliteit op aangepast. Stel de maximum snelheid van je auto ligt op 190 kilometer per uur en de winterbanden onder je auto hebben een Q (160 kilometer per uur) als snelheidsaanduiding. Dan ben je in deze situatie verplicht om de maximum snelheidssticker, die je bij de winterbanden krijgt, in het gezichtsveld van de bestuurder te plaatsen.

Deze sticker krijg je bij aanschaf van winterbanden. Zo weet je tot welke snelheid de winterbanden veilig zijn.

Tips:

 

  • Het is niet aan te raden om op winterbanden door te rijden in de zomer. Zodra de gemiddelde temperatuur boven de zeven graden komt, neemt de slijtage namelijk behoorlijk toe. Hierdoor neemt de grip van de banden ook af.
  • Laat de winterbanden op aparte stalen velgen monteren. Zo blijven de originele, eventuele kostbare, lichtmetalen velgen netjes en beschadigen niet door eventuele slippartijen of door inwerking van pekel. Het omzetten van zomer-naar winterbanden en vice versa kost op deze manier veel minder tijd en geld.
  • Schaf altijd vier winterbanden aan. Veel mensen denken er aan twee genoeg te hebben. Stel je hebt een voorwielaangedreven auto en je monteert alleen winterbanden op de voorste wielen. Je stuurt vervolgens de bocht in, waardoor op een gegeven moment het gewicht van de auto grotendeels op de achterwielen terecht komt, dan breekt de achterkant uit. Dat komt omdat je achter nog zomerbanden hebt, die minder grip bieden dan winterbanden.
  • Winterbanden kun je na de wintersport prima opslaan om het volgende winterseizoen weer te gebruiken. Markeer ze eerst voordat je ze van de auto haalt. Zo kun je de achterste banden de volgende keer voor plaatsen en vice versa, zodat je een gelijke slijtage hebt.
  • Bewaar de banden die op aparte velgen gemonteerd zijn, het liefst hangend. Zorg dat ze niet in de buurt van koolwaterstoffen (benzine of olie) of van elektrische apparatuur liggen/hangen. Deze verspreiden namelijk ozon, wat het rubber aantast.
  • Zorg dat de winterbanden een profieldiepte van minimaal vier millimeter hebben. Daarna verliezen ze hun winterbandeigenschappen en kan je net zo goed op zomerbanden rijden.

Waar kan ik goedkoop winterbanden kopen?
Tegenwoordig is het heel voordelig om je banden via internet te bestellen. Deze kunnen gewoon door een dealer in de buurt worden geplaatst. Online winterbanden en andere autobanden bestellen kan heel goedkoop bij Pneus Online en Bandenconcurrent.

 

Tags: winter, winterbanden