FANtv-nl-logo-mobile

Onbezorgd met de auto op vakantie

Vliegtuig of geen vliegtuig, de auto blijft een populair vervoersmiddel om mee op vakantie te gaan. Bovendien geeft deze je veel vrijheid op de plaats van bestemming. Hier wat tips om rekening mee te houden. 

De zomermaanden breken alweer aan en hordes mensen zullen zich richting de vliegvelden begeven om naar hun vakantiebestemming te vertrekken. Heb je een hekel aan vertragingen en uren wachten in de vertrekhal? Wil jij het liefst vrijheid om te gaan en staan waar je wilt? Dan is een autovakantie dé uitkomst. Maar waar moet je nu op letten als je met de auto op pad gaat?

Kleine beurt 
Niets is zo vervelend als met pech langs de weg te staan tijdens je vakantie. Daarom is het handig om nog voor je vakantie met de auto langs de garage te gaan voor een kleine beurt. Essentiële dingen worden grondig nagekeken: de ruitensproeier, verlichting, het profiel van de banden, de uitlaat, het reservewiel, oliepeil, koelvloeistofniveau en het remvloeistofniveau.

Valt de APK-keuring van je auto in de zomermaanden, laat dit dan voor je vakantie doen, tegelijkertijd met een grote beurt. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart op reis kunt. Zorg dat je dit ruim voor je vakantie laat doen, dan heb je nog genoeg tijd om eventuele onderdelen te laten vervangen.

Kijk meteen of de autoverzekering geldig is in het vakantieland waar je heengaat. Dit kun je makkelijk checken op de groene kaart.

Dieven
Vakantiegangers zijn hét ideale doelwit van dieven. Terwijl de toeristen lekker van hun drankje op het strand genieten, halen de dieven dankbaar de auto leeg. Neem documenten van het voertuig, zoals verzekeringspapieren altijd mee, evenals de radio of het voorpaneeltje.

Probeer je spullen ook niet uit het zicht te houden met een handdoek of iets dergelijks, want daar komen nieuwsgierige dieven juist op af. Beveilig het voertuig met bijvoorbeeld een stuurslot.

Tijdens rustpauzes kun je het beste het voertuig ergens parkeren waar je hem in de gaten kunt houden. Vergeet daarbij niet de deuren te sluiten, ook als je maar even weg bent om bijvoorbeeld de benzine te betalen.

Papierwerk
Zorg altijd dat je kopieën van je autoverzekering, inschrijvingsbewijs, rijbewijs, paspoort en andere belangrijke papieren bij je hebt. Bewaar deze op een andere plek dan de documenten zelf. Eenmaal op je bestemming aangekomen, zorg dan dat je nooit waardevolle papieren en andere belangrijke spullen in de auto achterlaat, ook niet als deze vlak naast de tent of hotel staat. Bagage is namelijk niet verzekerd als deze onbeheerd in je auto ligt.

Slaperigheid achter het stuur
Grote verhalen over hoeveel uur je aan één stuk hebt door gereden, lijken stoer. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je de medepassagiers in gevaar brengt? Je zult niet de eerste zijn die in slaap valt achter het stuur. Dit kun je makkelijk voorkomen.

Zorg ervoor dat je in ieder geval een goede nachtrust hebt gehad voor vertrek. Eet vooral geen zware maaltijden voor en tijdens het rijden, dat maakt je ook vermoeid.

Onderweg kun je het beste water drinken om het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden. Merk je onderweg dat je vermoeid raakt, omdat je begint te geeuwen, zware ogen krijgt, je reacties vertragen, er niet meer bij bent met je gedachten of omdat je begint te knikkebollen, stop dan meteen! Een half uurtje rust kan wonderen doen. Als het even kan, laat dan iemand anders een tijdje rijden. Zoek desnoods een plek waar je kunt overnachten, zodat je de volgende dag weer volledig uitgerust op pad te kunt.

 

 

Tags: autovakantie

Vergelijkbare artikelen