FANtv-nl-logo-mobile

gasFX: voordelig autorijden op autogas

Autogas is een interessant alternatief voor benzine en diesel. En niet alleen voor veelrijders, want al met 12.000 kilometers per jaar ben je met gas vaak al goedkoper uit. En dat is niet het enige voordeel.   

Gas heeft te kampen met verschillende vooroordelen. Zo zou het schadelijk zijn voor je motor en het vermogen van je auto doen teruglopen. Bovendien neemt de tank volgens critici een groot deel van je bagageruimte in beslag en is de tankinstallatie duur. Allemaal nadelen die in het verleden misschien opgingen, maar tegenwoordig niet meer gelden. Autogas (LPG) is dan ook aan een duidelijke come-back bezig!!Goed voor het milieu en je portemonnee
Als je kijkt naar de luchtkwaliteit is autogas 50% schoner dan benzine en maar liefst 37 keer schoner dan diesel. Vanwege deze gunstige milieu-effecten stimuleert de overheid dan ook het gebruik van autogas. Dit doet men door middel van een korting op de houderschapsbelasting voor auto's met moderne autogasinstallaties, de zogenaamde G3 installaties. Deze korting bedraagt 317 euro per jaar. Een flinke besparing bovenop de al zo lage brandstofprijs. Voor een liter autogas betaal je immers slechts 0,56 euro tegenover 1,30 euro voor een liter benzine.


Op de website van gasFX is een calculator te vinden waarmee je heel eenvoudig kunt berekenen hoeveel je kunt besparen wanneer je in je huidige auto een autogasinstallatie laat inbouwen, of wanneer je een nieuwe auto aanschaft met een autogasinstallatie. In veel gevallen blijkt dat autogas al bij een jaarkilometrage van 12.000 km per jaar de voordeligste keuze is.
Als je een occasion met een autogasinstallatie koopt is het voordeel nog groter. De aanschafkosten en afschrijving zijn immers al voor rekening gekomen van de vorige eigenaar. Voor lease-rijders is autogas extra interessant, de kilometervergoeding voor het goedkope gas is namelijk gelijk aan die van benzine en de prijs van de autogasinstallatie wordt niet meegenomen bij de bepaling van de jaarlijkse fiscale bijtelling.


En om terug te komen op de milieuvoordelen: Hoe schoon autogas is blijkt ook wel uit het feit dat auto's met een gasinstallatie zijn vrijgesteld van de Londense city-tax. Terwijl andere  bestuurders iedere keer vijf Pond moeten betalen als ze de binnenstad inrijden mogen de gas-rijders gratis "naar binnen".


    


Autogas in het buitenland
Dit geeft ook wel aan dat autogas ook in het buitenland in opmars is. Nederland is de bakermat van autogas, en beschikt nog steeds over het dichtste net van autogas tankstations ter wereld. Maar ook in de ons omringende landen wint autogas aan populariteit. In landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk groeit het aantal verkooppunten en gebruikers gestaag, terwijl Italië altijd al een land is geweest waar autogas een vooraanstaande rol heeft gespeeld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je alleen nog maar op benzine kunt rijden zo gauw je de Nederlandse grens passeert.


Prestaties en ruimteverlies
Ook van andere voormalige nadelen als vermogensverlies en slijtage van de motor is geen sprake met de nieuwe generatie installaties die werken met vloeibare brandstofinjectie in plaats van met een verdamper.Ringtank op de plaats van het reservewiel


Ook van het ruimteverlies door het inbouwen van een gastank is tegenwoordig veel minder sprake dan vroeger. Moderne tankoplossingen worden tegenwoordig vaak op de plek van het reservewiel of onder de auto geplaatst. Hierdoor wordt de bagageruimte niet of nauwelijks belast.


Alle eerder genoemde voordelen worden samengevat in het autogassysteem van gasFX. Wil jij weten of het systeem leverbaar is voor jouw auto en ben je benieuwd hoeveel brandstofkosten je kan besparen, ga dan naar de website van gasFX.

Vergelijkbare artikelen