FANtv-nl-logo-mobile

Tips: Remvloeistof

Zonder remvloeistof gaan je remmen binnen de kortste keren koken. Hier lees je alles over dit belangrijke goedje.

Brandt het handrem-lampje continue op het dashboard, terwijl de handrem niet actief is, zet dan de auto langs de kant. Via dit waarschuwingslampje wordt namelijk aangegeven dat het remvloeistofniveau te laag is. Als je gewoon blijft doorrijden terwijl dit niveau te laag ligt kan het voor komen dat je remmen plotseling niet meer werken. Met alle gevolgen van dien!

Vertrouw niet alleen op het lampje, controleer regelmatig zelf de remvloeistof. Door lekkage aan de remmen of de remleidingen kan het niveau dalen. Het is aan te raden om de remvloeistof iedere twee jaar te verversen.

 

Meer over de remvloeistof
Remvloeistof zorgt voor koeling. Het verhoogt het kookpunt en voorkomt zodoende dat de remmen te heet worden. Dit is geen overbodige luxe, want als je even stevig de remmen indrukt loopt de  temperatuur achter de remzuiger al op tot 130 graden. Zonder vloeistof zal de rem dus meteen gaan "koken".

Voor remvloeistoffen zijn standaarden beschreven waaraan minimum eisen zijn verbonden. Deze standaarden hebben de naam DOT gekregen, naar het Department Of Transportation. DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1 heeft betrekking op vloeistoffen op poly-glycol ether basis, terwijl je bij DOT 5 te maken hebt met een op siliconen gebaseerde vloeistof. DOT 5 is makkelijk te herkennen omdat het paars van kleur is, terwijl de andere vloeistoffen goudkleurig zijn.

DOT3 vloeistof gaat pas koken bij 205 graden en DOT 4 bij 230 graden. Het kookpunt van DOT5.1 ligt zelfs pas op 270 graden.

De vloeistoffen op poly-glycol ether basis, ook wel hydroscopische vloeistoffen genoemd, nemen water op. Dit is een nadeel want hierdoor daalt het kookpunt aanmerkelijk. De remmen kunnen dus alsnog te warm worden bij intensief gebruik, en minder gaan presteren. Dit is de reden dat de vloeistof na maximaal twee jaar vervangen moet worden. De prestaties nemen in de loop der tijd af omdat er zich steeds meer water met de remvloeistof mengt.

Tips:

  • Vervang de remvloeistof na maximaal 2 jaar, of laat dit door de garage doen
  • Geopende flesjes remvloeistof nemen ook water op, waardoor de kwaliteit sterk afneemt. Bewaar dus geen geopende flesjes.
  • Zorg er voor dat de dop van het reservoir goed dicht zit, en open deze zo min mogelijk. Er mag absoluut geen vocht bijkomen!
  • DOT5.1 is niet veel duurder dan DOT4, maar doordat het kookpunt hoger ligt wel een stuk veiliger. Kies deze dus, of het (duurdere) DOT5.
  • Gebruik de verschillende DOT's niet door elkaar. Vooral een combinaties van poly-glycol ether met de siliconen-vloeistof is funest. Dit gaat schiften. Demontage en reinigen en hermonteren is dan de enigste oplossing.

Tags: koeling, remmen