FANtv-nl-logo-mobile

Tips: Voorkom autodiefstal

Hoe kun je voorkomen dat je auto wordt gestolen? Wij geven hier enkele handige tips.

Jaarlijks wisselen er duizenden auto's zonder toestemming van eigenaar, met andere woorden... ze worden gestolen.

12945-tips-voorkom-autodiefstal

Deze auto's kunnen gestolen worden voor de verkoop (meestal verdwijnen deze naar het buitenland), maar ook om ze voor een overval of ramkraak te gebruiken. Je auto hoeft dus niet perse een waardevol exemplaar te zijn om gestolen te worden.

Hoe kun je voorkomen dat je auto gestolen wordt? Hier enkele tips:

Tips:

  • Neem altijd de sleutels mee als je uitstapt, ook al is het maar voor even.
  • Laat geen ramen en deuren open als je de auto verlaat.
  • Draai je wielen in de richting van de stoeprand als je parkeert
  • Parkeer je auto niet uit het zicht, en bij voorkeur bij een straatlantaarn
  • Beveilig de auto met een startonderbreker
  • Laat het kenteken in de ruiten graveren
  • Let op je autosleutels!
  • Leg de autosleutels ook in huis niet op plek waar ze makkelijk te vinden zijn.
  • Als je je auto verkoopt, laat de potentiele koper dan niet alleen achter in de auto. Ook niet om even iets te pakken.
  • Geef de auto bij verkoop pas af wanneer de auto is betaald, het kenteken is overgeschreven en je een officieel vrijwaringsbewijs hebt ontvangen.

Startonderbrekers
Alle auto's die na oktober 1998 zijn gefabriceerd zijn voorzien van een startonderbreker. Dit is een elektrisch systeem met minimaal een dubbele automatisch inschakelende blokkering. De eerste blokkering is die van de startmotor. De tweede blokkering vindt meestal plaats op de brandstofvoorziening.

Heb je een oudere auto die nog niet over een startonderbreker beschikt. Dan kun je deze apart aanschaffen en (laten) inbouwen. Let hierbij op het SCM Keurmerk.

Voertuig Volgsystemen
Een nieuw soort beveiliging zijn de volgsystemen. Deze voorkomen niet dat de auto wordt gestolen, maar zorgen ervoor dat deze na diefstal weer snel kan worden opgespoord. Op basis van GPS kan het volgsysteem bepalen waar hij zich bevindt (dit is hetzelfde systeem als voor route-navigatie wordt gebruikt). Het systeem geeft deze locatie door aan een alarmcentrale. Ook voor volgsystemen is er een SCM keurmerk.

Andere beveiliging
verder is de auto nog te beveiligen met een traditioneel alarmsysteem dat een geluidsalarm geeft als er beweging is tegen of binnen in de auto.

Bij de nieuwste alarmsystemen heeft de eigenaar vaak een ontvanger bij de hand waarop het alarmsignaal wordt weergegeven. Deze moet zich dan wel binnen enkele honderden meters van de auto bevinden. En tenslotte kennen we nog de mechanische beveiliging. Bijvoorbeeld in de vorm van een stuurklem.

Zuinig op de sleutel
De komst van startonderbrekers heeft er toe geleid dat diefstal van een auto nauwelijks nog mogelijk is zonder originele sleutel. Dit heeft echter wel een nadeel, de dief richt zich nu sterk op het verkrijgen van de sleutel. Zo werden er in 2002 (een willekeurig jaar) niet minder dan 1.600 woninginbraken gemeld die als doel hadden de autosleutel te stelen. Om je auto te beschermen dien je dus ook je huis goed te beveiligen.

Tags: inbraak, diefstal