FANtv-nl-logo-mobile

Auto te water

Wat is belangrijk om te weten indien je met je auto in het water belandt? Hier geven we enkele tips hoe dan te handelen.

Een ongeluk is de schrik van iedere automobilist, maar de gedachte daarbij te water te raken is een ware nachtmerrie. Jaarlijks vallen er gemiddeld in Nederland 62 verkeersdoden doordat een auto in een sloot of greppel belandt. In 30 gevallen is verdrinking daarbij de doodsoorzaak. De bestuurder of andere inzittenden komen daarbij om het leven doordat ze de auto niet op tijd kunnen verlaten. Hieronder enkele tips om dit risico te verkleinen.

Vergrendelde deuren
Sommige mensen maken er een gewoonte van met vergrendelde portieren te rijden. Dat is een goede bescherming als je bang bent dat je tas of laptop bij een stoplicht uit de auto gegrist wordt, maar een risico bij een auto-ongeluk. Bij brand of een auto die te water gaat, kun je minder snel de deur openen en hulp van buitenaf kun je al helemaal niet bereiken.

Ook kindersloten vormen op dit punt een veiligheidsrisico. Weliswaar kunnen omstanders hierbij nog wel helpen, maar kinderen kunnen niet op eigen kracht de auto verlaten.

Het raam als vluchtweg
Ook als de deur niet vergrendeld is kan het na een ongeluk gebeuren dat je deze niet kunt openen. Door de klap kan het portier vervormd zijn of de druk van het water aan de buitenkant kan zo sterk zijn dat het openen van de deur onmogelijk is. Het raam kan dan een alternatieve ontsnappingsroute vormen. Is het zijraam niet meer op de normale manier te openen, dan zal deze ingeslagen moeten worden. Het is aan te raden daarvoor een ruitentikker (lifehammer) binnen het bereik van de bestuurder in de auto te leggen. Als je hiermee de ruit intikt, doe dit dan aan de zijkant van het raam. Dit vermindert de kans op snijwonden.

Veiligheidsgordels
Ruitentikkers zijn te koop bij iedere winkel in auto-accessoires (zoals Halfords). Vaak bevatten deze hamertjes een mes om de veiligheidsgordel mee door te snijden. De gordels bieden veel bescherming op het moment dat een auto te water raakt - het water is bij een frontale de botsing niet minder hard dan een muur - maar kunnen je belemmeren bij het verlaten van de auto. Een autogordelmes kan dan je leven redden.

Verlichting
Het is niet het eerste waar je aan denkt als je te water raakt, maar doe onmiddelijk de verlichting aan, bij voorkeur groot licht. Je hebt dan beter zicht als je onder water raakt en hulpverleners kunnen de auto ook beter vinden als deze helemaal onder raakt.

Tags: ongelukken