FANtv-nl-logo-mobile

Pechdiensten

Je hebt de ANWB Wegenwacht, en tegenwoordig ook Route Mobiel. Maar wist je dat je tegenwoordig ook via je lease-maatschappij of importeur recht hebt op hulp onderweg?


Wie onderweg strandt met zijn auto zal in veel gevallen een beroep moeten doen op een pechdienst. In het verleden was er één partij die je weer op weg kon helpen, de ANWB. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden groter.


Het meest bekende alternatief is Route Mobile, maar er zijn ook andere prijsvechters zoals AA Team en EuroCross. Deze pechdiensten gaan er prat op dat ze een stuk goedkoper zijn dan de ANWB.  En natuurlijk, er valt veel te besparen op kantoren en het ongevraagd toezenden van een tijdschrift. Maar er lijkt ook wel eens op kwaliteit bezuinigd te worden. De ANWB heeft een gedegen reputatie bij het uitvoeren van noodreparaties. Menig gestrande auto wordt weer op gang geholpen, al is het dan maar om naar de dichtstbijzijnde garage te rijden.Route Mobiel is toch wat eerder dan de ANWB geneigd de auto simpelweg naar een garage te slepen om dat de reparatie uit te laten voeren (op kosten van de automobilist). Niet voor niets noemt Route Mobiel op zijn website nadrukkelijk de voordelen van het wegslepen. En natuurlijk, het is veiliger om een auto in een garage te repareren dan langs de snelweg, en in de werplaats zijn ook meer voorzieningen en onderdelen beschikbaar, maar op het moment dat je langs de snelweg met pech staat wil je vooral weer op weg geholpen worden.


Dubbel verzekerd?
Wie geld wil besparen kan kiezen voor een goedkopere aanbieder. Maar vaak is dit helemaal niet nodig. De Telegraaf legde in het najaar van 2005 beslag op een interne notitie van de ANWB waarin werd aangegeven dat 410.000 leden die gebruik maken van de wegenwachthulp ook al op een andere manier hiervoor verzekerd zijn. Meestal gaat het daarbij om de pechdiensten van leasemaatschappijen en auto-importeurs. Vaak krijg je bij de aankoop van een nieuwe auto of merk-occasion kostenloos vele jaren pechhulp cadeau.


Per auto of per persoon
Een onbekend maar groot verschil tussen de ANWB en de andere pechdiensten is de manier van verzekeren. Een ANWB-abonnement is op naam terwijl je bij de andere hulpdiensten de auto verzekerd. Als iemand anders in jouw auto rijdt en pech krijgt, kan hij dus geen gebruik maken van jouw abonnement (tenzij hij bij de ANWB als gemachtigde is aangegeven). Anderom ben jij bij de ANWB wel weer verzekerd van hulp als je in andermans auto strandt.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl