FANtv-nl-logo-mobile

Soorten autoverzekeringen

All-risk, WA, WA met Beperkt Casco. Je kunt je auto op verschillende manieren verzekeren. Maar welke verzekering past het best bij jou? En waar betaal je daarvoor de minste premie?

Zoals je eerder hebt kunnen zien, kun je behoorlijk besparen op je verzekeringspremie. Dat geldt niet alleen voor een nieuwe auto met all-riskverzekering. Ook op verzekeringen voor iets oudere auto's valt veel voordeel te behalen.


All-risk verzekering
Als je auto 4 jaar of ouder is, kun je je afvragen of je de auto nog All-risk/Volledig Casco wilt verzekeren.


De verzekeringspremie is gebaseerd op de nieuwwaarde van de auto. Maar als je je auto total-loss rijdt, krijg je meestal de dagwaarde uitgekeerd. En hoe ouder je auto, hoe lager de dagwaarde. Is het dan wel verstandig om die hoge All-riskpremie te blijven betalen?

   

Een All-riskverzekering omzetten naar WA of WA Beperkt Casco zal elke maand flink wat premie schelen. De dekking is natuurlijk ook minder. Veroorzaak je zelf een schade, dan krijg je die niet vergoed. Maar je bespaart dan ook vaak vele honderden euro's per jaar.

In de volgende situaties adviseren wij om de All-riskdekking te handhaven:

    • Je kunt een grote niet-verzekerde schade vrijwel zeker niet zelf betalen.
    • Je bent afhankelijk van je auto en je kunt bij verlies daarvan geen vervangende auto betalen.
    • Het gaat om een waardevolle historische auto.
    • Je auto heeft nog een hoge dagwaarde die de All-risk/WA + Volledig Casco-premie rechtvaardigt.
    

WA en WA Beperkt Casco
Wat is het verschil tussen WA en WA Beperkt Casco? Je bent met de standaard WA-dekking alleen verzekerd tegen schade die jouw auto veroorzaakt heeft aan anderen. Schade aan je eigen auto is dus niet verzekerd. Het afsluiten van een WA-verzekering is overigens wettelijk verplicht.

De WA Beperkt Cascoverzekering dekt ook ondermeer ruit- en brandschade en schade door diefstal. Deze verzekering kost slechts een paar euro extra per maand, in vergelijking met een normale WA-verzekering. De extra premie die je betaalt, haal je er bij schade al snel uit, want een nieuwe voorruit is bijvoorbeeld vrij kostbaar. Pas als je auto meer dan 8-10 jaar oud is, kun je overwegen om de auto alleen WA te verzekeren.

Hoe kies je de beste en voordeligste verzekering?
Op Independer.nl kun je een test doen om te zien welk soort verzekering bij jouw auto past. Vervolgens zie je meteen of en hoeveel je kunt besparen op je autoverzekering.

Vergelijkbare artikelen