FANtv-nl-logo-mobile

Benzine wordt steeds goedkoper

Nederland kent nog steeds (onnodig) hoge brandstofprijzen. Toch is de benzineprijs gedaald naar een prijs per liter die sinds begin 2006 niet meer zo laag is geweest.


Het verloop van de prijzen voor Euro 95, diesel en LPG is goed te zien aan een statistiek die het consumentencollectief UnitedConsumers al enkele jaren bijhoudt.Verschil van 400 euro per jaar
Uit deze grafiek blijkt dat de brandstofprijzen de laatset twee jaar grote schommelingen hebben gekend. Zo betaalde je voor Euro 95 in januari 2005 slechts € 1,22 per liter, tegen € 1,55 in september 2005. Een verschil van 27 procent. Per volle tank kan dat verschil oplopen tot 17 euro. Voor een gemiddelde automobilist staat dat verschil jaarlijks gelijk aan 400 euro!


Bijna 70% literprijs brandstof gaat naar staatskas
Ook al ligt de piekprijs van benzine en diesel gelukkig achter ons, toch zijn de brandstofprijzen in Nederland nog steeds hoog door overheidsbelasting op brandstof. Zo wordt er zelfs BTW over accijns geheven, dat is belastingheffing over belasting. In 2006 werd de accijnsverhoging tegengehouden, ondermeer door een protestactie van UnitedConsumers met 210.000 stemmen. Helaas is in 2007 dit niet gelukt, de accijns is dan ook per 1 januari 2007 verhoogd naar € 0,68 per liter benzine. Naast deze accijns gaat er ook nog eens 19% BTW naar de overheid, waardoor zo'n 68% van de literprijs naar de schatkist vloeit. Jaarlijks worden er zo miljarden euro's in de staatskas gestort.


Verstopte prijzen
Voor automobilisten wordt het steeds moeilijker om prijzen te vergelijken. Bij pompstations zijn prijszuilen steeds vaker afgeplakt. Je weet de literprijs pas bij het tanken. De ANWB heeft dit aangekaart bij de regering, maar tot nu toe lijkt het weinig effect te hebben.


Korting bij het tanken
Iedereen kan zonder verplichtingen geld besparen via de gratis tankpas van UnitedConsumers. Hiermee kan bij veel tankstations een korting verkregen worden van minimaal 6 cent per liter. De korting wordt gegeven op het GLA (landelijk gemiddelde). Inmiddels maken ruim 240.000 Nederlanders gebruik van deze groepskorting en doen ruim 500 tankstations van alle merken mee.


Meer informatie over deze tankpas is hier te vinden.


Geef je mening over de benzineprijs
en de UnitedConsumers tankpas!

Vergelijkbare artikelen